Tjedan zabranjenih knjiga na FFOS-u

Klub studenata informacijskih znanosti Libros, u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek  kao i knjižnicom Filozofskog fakulteta u Osijeku, organizira Tjedan zabranjenih knjiga, međunarodnu manifestaciju koji se odvija svake godine u cilju slavljenja slobodnog i otvorenog pristupa informacijama. Odvija se od 27. rujna do 2. listopada 2021., a događaje će moći posjetiti i djeca i odrasli.

Zabranjene knjige su one koje su u današnje doba i kroz povijest bile uklonjene iz knjižnica, škola i drugih javnih mjesta. Teme koje najčešće izazivaju kontroverze su nasilje, zlouporaba droge i alkohola, seksualni sadržaj, vjersko stajalište, LGBT sadržaj, političke pristranosti i mnoge druge. Iako većinom zabrana knjiga proizlazi iz dobronamjernog stajališta da se zaštiti mlade čitatelje, time se krše prava čitatelja i ograničava sloboda i pristup idejama, osobito onima koji ne mogu kupiti knjige.

Knjige su i danas zabranjivane i osporavane, no uz pomoć knjižničara, učitelja i članova zajednice koji zagovaraju slobodu čitanja, većinom knjige ostanu dostupne. Uključite se i vi sudjelovanjem u programu ovogodišnjeg Tjedna zabranjenih knjiga u Osijeku.

Za više informacija posjetite Facebook event Tjedna zabranjenih knjiga [https://fb.me/e/4fFDgwm6c] i zapratite Klub Libros na društvenim mrežama.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.