MLU: Akvizicije 2016. – 2021.

U Muzeju likovnih umjetnosti otvorenje izložbe: Akvizicije 2016. – 2021.  održat će se 30. rujna 2021. (četvrtak) u 19 sati.

Izložba Akvizicije čije su umjetnine iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti bit će predstavljena pod vodstvom više kustosice Valentine Radoš (koordinatorica izložbe), dr.sc. Daniela Zeca, muzejskog savjetnika, kustosa Ivana Rotha, kustosice Martine Gavran Španiček i kustosice Mateje Moser.

Pet godina, 128 radova, devet zbirki i pet kustosa – tako zvuči kratki, numerički rezime izložbe Akvizicije 2016. – 2021. Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku. No iza tih nekoliko riječi stoji, dakako, složenija priča o stvaranju muzejskog fundusa. Drugim riječima, izvadak je to iz historijata Muzeja u sažetom obliku.

O Izložbi:

Izložba Akvizicije u MLU-u se već tradicionalno održava svakih pet godina. Dovoljno je to dug period kako bi pogled unazad bio sadržajan, a dostatno kratak da se djela obuhvate izložbom – samo čitanjem popisa kataloških jedinica umjetnina saznaje se godina ulaska u fundus, način i izvor nabave (dar, otkup ili nešto treće) te ime / imena kustosa odgovornih za akviziciju i čuvanje određene umjetnine. Čitanje popisa kataloških jedinica također se dotiče tržišta umjetnina (ili ukazuje na njegov nedostatak), pitanja javnog financiranja u kulturi i baštinskim ustanovama te, možda najvažnije, daje uvid u neke od skupljačkih prioriteta Muzeja. Upravo je potonje u fokusu našega interesa u pripremi izložbe poput Akvizicija – izložba je predstavljanje stava i strategije stručnoga tijela Muzeja o tome koja djela uvrstiti u neotuđivi fundus.

Važno je istaknuti činjenicu da se od prošle izložbe istoga naziva nisu samo umjetničke zbirke povećale za razmjerno velik broj umjetnina, nego je i Muzej kadrovski kompletiran – nekada smo imali tri kustosa, a sad ih je petero. Sve je to zalog za budućnost Muzeja likovnih umjetnosti i naših zbirki.

Zbirke budućnosti dinamične su – što fizički u raznim izložbenim koncepcijama u Osijeku i šire, što konceptualno prema suvremenim muzejskim praksama i potrebama publike. U toj su perspektivi akvizicije ključne kako bismo i dalje nabavljali, čuvali, istraživali, komunicirali i izlagali likovnu baštinu, djela prošlosti, ali i sadašnjosti, u korist budućnosti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.