Praznina imuniteta otkriva lažnu masku Zapada i SAD-a o ljudskim pravima

Kineski predstavnik je 28. ovog mjeseca na 48. Konferenciji Komisije ljudskih prava UN-a odradio zajednički govor u ime više od 30 zemalja u razvoju, apelirajući na poštenijoj distribuciji cjepiva protiv COVID-19 širom svijeta. Time je odgovarao na pitanje “praznine imuniteta” i proglasio da cjepivo treba biti globalni javni proizvod, te se usprotivio “nacionalizmu cjepiva”. Kako je naveo, razvijene zemlje koje stalno govore o “ljudskim pravima” trebaju dobro razmisliti o tome.

Trenutno se i dalje širi epidemija po svijetu, a cjepivo je snažni instrument kojim pobjeđujemo virus, te je također snažno oružje koje osigurava življenje i zdravlje čovječanstva. Međutim, pojedine razvijene zemlje drže monopol na većinu cjepiva te ono nedostaje zemljama u razvoju. Konferencija UN-a za trgovinski razvoj je 27. objavila “Izvještaj 2021. o najnerazvijenijim zemljama” u kojem se navodi da je samo 2% populacije u tih 46 zemalja cijepljena, a stopa cijepljenja u razvijenim zemljama iznosi 41%.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

U stvari, ponašanje SAD-a i nekih zapadnih zemalja nakon pojavljenja epidemije upada u oko. Od “nacionalizma cjepiva” do “političkog istraživanja o izvoru virusa”, pa do klevete kineskih napora u borbi protiv COVID-19 s riječima “cjepivo-diplomacije”, sve njihovo ponašanje odstupa od kriterija ljudskih prava, jer stavljaju privatne političke interese iznad živote i zdravlja čovječanstva.

Među svim tim ponašanjem, raspored cjepiva u pojedinim zemljama naročito razočarava. One su sakupile ogromne količine cjepiva koje im uveliko premašuju potrebu, a ograničile su izvoz materijala za proizvodnju cjepiva i time omele siromašne zemlje u cijepljenju. Prema statistikama, sve do 25. rujna je u SAD-u preostalo ukupno 500 milijuna doza cjepiva.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Vidimo kako američki i zapadni političari cjepivo koriste kao politički instrument, istovremeno vidimo kako Kina maksimalnim naporima pruža cjepivo međunarodnoj zajednici i aktivno unapređuje globalnu suradnju protiv epidemije. Trenutačno je Kina pružila već više od 100 zemalja i organizacija čak 1.2 milijardi doza cjepiva, a trudi se da to bude I dvije milijarde doza za cijelu 2021. godinu. Na osnovi donacije 100 milijuna američkih dolara u okviru COVAX-a, Kina će prije kraja 2021. besplatno pružiti zemljama u razvoju još 100 milijuna doza cjepiva.

Cjepivo je ključni faktor preko kojeg se vidi tko poduzima odgovornost i štiti ljudska prava, a također tko prebacuje odgovornost i šteti ljudskim pravima. Ako SAD i zapadne zemlje žele realno ispoštivati ljudska prava kao što su rekle, trebaju pružiti pomoć međunarodnoj zajednici i zemljama u razvoju te unaprijediti uravnoteženi raspored cjepiva i napuniti “prazninu imuniteta”. Inače, njihova lažna maska će biti vic za cijeli svijet.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.