Sve ispunjeno! Rezultati pokazuju kineski uspjeh u garantiranju ljudskih prava

Svih 168 ciljeva i zadataka je ispunjeno, među kojima je mnogo i unaprijed završeno—Kineski institut za istraživanje ljudskih prava i druge organizacije su 29. rujna objavili izvještaj kojim su cijelom svijetu prikazali kineske zadovoljavajuće rezultate u okviru „Državnog plana za akciju ljudskih prava (2016. –2020.)“.

To je prvi put da je Kina pozivala treću organizaciju da objektivno i sveobuhvatno procijeni situaciju razvoja ljudskih prava u svojoj zemlji. Preko te ocijene se jasno vidi da su kineska komunistička partija i vlada u duhu „vlade za narod“ ostvarile plodonosne rezultate u zaštiti ljudskih prava.

Formiranje i sprovođenje državnog plana za akciju ljudskih prava je važna stavka aktualnog svijeta za zaštitu ljudskih prava. Od 2009. je Kina službeno formirala državni plan s temom ljudskih prava. Kao treći razvijeni plan s ovom temom, „Državnog plana za akciju ljudskih prava (2016. –2020.)“, taj je plan koncentrirao 168 zadataka i ciljeva. Prema konačnim ocjenama, u proteklih pet godina je kineska vlada inzistirala na razvijanju akcije „stavljanja naroda u središte razvoja“ i pravovremeno je ispunila plan u području „prava ekonomije, društva i kulture“, „prava stanovnika i politike“, „prava određenih grupa“ , „sprovođenja međunarodnih kriterija o ljudskim pravima i globalnim razmjenama i suradnji“ te u drugim područjima. To nije samo kineski uspjeh u okviru zaštite ljudske prava, nego je doprinos svjetskom razvoju i upravljanju ljudskim pravima.

Kina je u srpnju ove godine proglasila sveobuhvatnu izgradnju imućnog društva i to je privuklo najviše pozornosti u okviru spomenutih zadataka. Za veliku zemlju čija populacija iznosi 1.4 milijardi ljudi, pravo na život i razvoj je najvažnije i najosnovnije pravo. Pod rukovodstvom Kineske komunističke partije i vlade, 770 milijuna kineskih siromašnih stanovnika u ruralnim područjima je spašeno od siromaštva, a Kina je time deset godina unaprijed ispunila cilj o smanjenju siromaštva u okviru „Procesa dugotrajnog razvoja UN-a do 2030.“. Godine 2020. je kineski BDP po glavi premašio 10 tisuća američkih dolara i time se Kina nalazila među zemljama sa srednjim i višim prihodima i smanjila je razmak od razvijenih zemaljama.

Kineski narod sad uživa u bogatom, sretnom i zadovoljavajućem životu u svojoj državi. Kao što se komentiralo, sveobuhvatna izgradnja imućnog društva u Kini, rješenje povijesnog pitanja o iskorjenjivanju apsolutnog siromaštva, to su „najveći projekti zaštite ljudskih prava“. Kineski uspjeh zaštite ljudskih prava je obogatio raznolikost civilizacije ljudskih prava te je cijelom svijetu pružio kinesko znanje i nacrt za rješavanje tog pitanja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.