Krajem travnja 2013. održano je prvo predavanje u sklopu Otvorenog četvrtka. Od tada u sklopu istoga organizirana su brojna predavanja s temama iz društvenih i humanističkih, ali i tehničkih te biomedicinskih znanosti. Samim time ove jeseni otvaramo jubilarni, deseti ciklus.

Kao što je mnogima već poznato, Otvoreni četvrtak projekt je popularizacije znanosti u organizaciji Filozofskog fakulteta Osijek, a sastoji se od niza popularno-znanstvenih predavanja. Kroz projekt predavači s osječkog Filozofskog fakulteta i drugih znanstvenih institucija te slobodni istraživači dobivaju priliku podijeliti s javnošću rezultate svojih istraživanja. Istodobno, kroz razgovor s publikom dobivaju korisne povratne informacije. Na taj način kroz Otvoreni četvrtak znanstvena se istraživanja predstavljaju široj javnosti, pri čemu posjetitelji predavanja nisu tek pasivni primatelji informacija, već rado sudjeluju u raspravama.

Kao i prošle godine, voditeljski tim Otvorenog četvrtka ostaje isti: dr. sc. Luka Pejić, Domagoj Kostanjevac i Petra Pekarić. Vrijeme i mjesto održavanja također su isti – jednom mjesečno, odnosno četvrtkom, u učionici 54 (II. kat) s početkom u 18 sati na Filozofskom fakultetu Osijek (Lorenza Jägera 9). U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i novih epidemioloških mjera program će se nastaviti održavati preko Zooma, što je uspješno ostvareno u prošlom ciklusu. Sva će predavanja biti posljednji četvrtak u mjesecu, dok će se predavanje u prosincu održati ranije zbog božićnih i novogodišnjih blagdana. Ulaz je na sva događanja slobodan.

Deseti ciklus Otvorenog četvrtka, čiji će program biti ostvaren od listopada 2021. do svibnja 2022., još je bogatiji sadržajima nego prošli ciklus. Nastavljamo s održavanjem tribina te ćemo u desetom ciklusu imati dvije tribine – u studenom o izazovima urbanizacijskom razvoju Osijeka, a u ožujku tribinu o rodnim politikama u Hrvatskoj. Novost je svečano otvorenje ciklusa koje će se održati 14. listopada, a o njemu ćete uskoro saznati više. Posjetitelji predavanja moći će slušati predavanja posvećena nizu tema – od neologizama, starih vjerovanja do novosti u istraživanju ovladavanja stranim jezicima, (ne)uspjeha jugoslavenske diplomacije i prvomajskih proslava.

Više o Otvorenom četvrtku možete saznati na sljedećoj poveznici: https://www.ffos.unios.hr/znanstveni-portal/otvoreni-cetvrtak/, a svakako nas pratite i na Facebooku: https://www.facebook.com/otvorenicetvrtak te na Instagramu: https://www.instagram.com/otvorenicetvrtak/. Za ona predavanja za koja su predavači dali suglasnost bit će organiziran i prijenos uživo preko YouTube-kanala Otvorenog četvrtka. Sve upite možete poslati na otvoreni@ffos.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.