Održana virtualna Smotra Sveučilišta u Osijeku

  1. virtualna Smotra ili 25. Smotra Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (UNIOS) održana je danas na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Smotra Sveučilišta se organizira za učenike završnih razreda srednjih škola, studente i ostale zainteresirane s ciljem pravodobnog obavješćivanja o studijskim programima, dostignućima u pojedinim područjima, opremljenosti pojedinih fakulteta, sveučilišnim kao i stručnim studijima, kreativnim mjestima za zapošljavanje u pojedinim strukama, uvjetima smještaja tijekom studija u Osijeku, studentskom životu te o brojnim drugim detaljima.

Uvodnim se riječima obratio Rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Vlado Guberac koji je istaknuo kako je UNIOS Sveučilište po mjeri studenta u kojemu nastavno osoblje, kroz brojne projekte, međunarodne suradnje te radionice, brine za usmjerenje i motivaciju svakog studenta. Kroz brojne suradnje studenti uče od najboljih, a to pokazuju i brojke zapošljivosti naših studenata. Rektor Guberac zaključno je naglasio kako Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera treba birati vrućim srcem i hladnom glavom jer je UNIOS svakako odličan izbor!

Na Smotri se predstavilo 12 fakulteta  (Ekonomski fakultet, Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Kineziološki fakultet, Filozofski fakultet, Građevinski i arhitektonski fakultet, Katolički bogoslovni fakultet, Medicinski fakultet, Pravni fakultet, Prehrambeno-tehnološki fakultet), Akademija za umjetnost i kulturu  te 4 Odjela (Odjel za biologiju, Odjel za fiziku, Odjel za kemiju i Odjel za matematiku).

Uz atraktivne promotivne filmove koji su se mogli pratiti na stranici https://smotra.unios.hr/, studenti su mogli pratiti i razgovore na Filozofskome fakultetu. Samo predstavljanje sastavnica započelo je s umjetničkim područjem pa se tako Akademija za umjetnost i kulturu predstavila kao poticajno, provokativno i kreativno mjesto studiranja, Dekanica Akademije, profesorica Helena Sablić Tomić novim  je studentima pojasnila zašto je Akademija “neopisivo mjesto studiranja” – jer jedini nude studij lutkarstva u cijeloj Hrvatskoj, kao i cijeli niz inovativnih, interdisciplinarnih programa od kojih je izdvojila studij “Kultura, mediji i menadžment” kao jedna od najvidljivijih i atraktivnijih studijskih programa koje Akademija nudi svojim studentima.

Nadalje, prodekan za međunarodnu suradnju Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, profesor Emmanuel-Karlo Nyarko predstavio je tehničko područje znanosti te je dao odgovor što je  FERIT danas. Obzirom studenti iz godine u godinu pokazuju veliki interes za ovaj fakultet, prodekan Nyarko najavio je i novosti u studijskim programima koja prate svakodnevne inovacije u informatizaciji, digitalizaciji te robotici. STEM područja su vrlo tražena zanimanja i izazivaju veliki interes i kod studenata i kod poslodavaca tako da sa suvremenim studijskim programima, kao i programima na stranim jezicima studenti FERITA jesu konkurenti na tržištu.

Važno je naglasiti kako je FERIT pokrenuo prvi studij na engleskom jeziku, a upravo studijski programi na stranim jezicima čine dodanu vrijednost Sveučilišta u Osijeku te ga tako pozicioniraju kao suvremeno i proeuropski orijentirano Sveučilište. O ovome dijelu govorila je  prorektorica za znanost, tehnologije, projekte i međunarodnu suradnju, profesorica Sonja Vila koja je naglasila kako se UNIOS želi proširiti i biti atraktivno studentima unutar Europske unije, a jednako tako pokazati koliko su nastavnici koji  rade na Sveučilištu u korak sa najnovijim europskim i svjetskim trendovima. Na takav se način jamči i kvaliteta studiranja studentima na UNIOS-u. Studijski programi na stranim jezicima čine  studente konkurentima na tržištu rada. Zaključno, prorektorica Vila najavila je razvijanje i novih studijskih programa  na stranim jezicima koji će uskoro ući u izvedbene programe pojedinih fakulteta.

Jedna od najstarijih sastavnica Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku slavi 60. godina postojanja i za sebe kažu da su  “hram agrobiotehničkog obrazovanja” te lider na istoku Hrvatske.  Fakultet agrobiotehničkih znanosti te Prehrambeno tehnološki fakultet zajedno prate novitete na tržištu te tako nude odgovore na moderne izazove suvremenog načina života, istaknuo je dekan prof. dr. sc. Krunoslav Zmajić. Dodao je kako znanje i vještine koja se stječu na fakultetu omogućuje  studentima kvalitetno pozicioniranje na tržištu rada. Zaključno je Zmajić dodao kako se poljoprivreda bazira na OPG-ima, što je u skladu s politikom Europske unije, pa završetak FAZOS-a studentima omogućuje i da samostalno mogu upravljati svojim budućim karijerama.

Jedna od bitnih sastavnica, posebice u COVID vrijeme, jest Medicinski fakultet pa se tako budućim studentima predstavio i dekan ovoga fakulteta profesor Ivica Mihaljević. Medicinski fakultet u Osijeku provodi edukaciju budućih liječnika i drugih medicinskih stručnjaka, nastavnika i znanstvenika, provodi i potiče cjeloživotno učenje i primjenu medicine utemeljene na dokazima. Dekan Mihaljević naglasio je studij Medicine na njemačkom jeziku što je u skladu s politikom Sveučilišta o razvijanju studijskih programa na stranim jezicima.  Dekan Mihaljević istaknuo je dva studija medicinsko – laboratorijske dijagnostike, kao i  poslijediplomsko obrazovanje unutar programa “Biomedicina i zdravstvo” kao niz specijalističkih  programa. Zaključno je dekan Mihaljević rekao kako Medicinski fakultet nema problema s upisnim kvotama jer  interes studenata ne jenjava, a u vrijeme pandemije ova je struka posebno došla do izražaja.

Blok fakulteta iz društvenoga područja predstavio je dekan Boris Crnković s Ekonomskog fakulteta koji također ima bogatu tradiciju te također slavi 60 godina. Dekan Crnković istaknuo je kako je Osječko Sveučilište nastalo na Ekonomskom te  Poljoprivrednom fakultetu, danas Fakultetu  agrobiotehničkih znanosti. EFOS osluškuje tržište rada te usklađuje studijske programe sukladno preporukama poslodavaca i njihovim očekivanjima od studenata. Naglasio je i širok krug Aluminija koji su zaposleni unutar javne i državne uprave te danas zauzimaju visoke pozicije u društvu. Nadalje, istaknuo je i nove studijske programe koji su usklađeni s onim što traži današnji poslovni svijet pa novi studijski programi razvijaju prezentacijske, komunikacijske i prodajne vještine. Prilagođeni su novim, suvremenim trendovima gdje se posebno njeguju odnosi s poslodavcima. Izučava se i fenomen poduzetništva i prepoznati su po tom studijskom programu gdje se studenti potiču na samozapošljavanje te kao uspješni proaktivni poduzetnici odlaze graditi svoje karijere, zaključio je Crnković.

Domaćin FFOS, predstavila je prodekanica za nastavu i studente, izvanredna profesorica Sanja Jukić. FFOS-ovci pozivaju da se ProBUDI (te)  na FFOS-u jer stvaraju nova znanja i stručnjake iz humanističkih i društvenih znanosti, a povezuju tradiciju i inovativnost, kvalitetu i odgovornost te razvijaju partnerske odnose. Prodekanica Jukić naglasila je humanističku usmjerenost studijskih programa koji su temeljni za poznavanje čovjeka jer nas humanistika uči kako proučavati društvo u kojem živimo. Jukić je naglasila sve intenzivniju robotizaciju društva pa kaže kako se danas ipak treba okrenuti čovjeku, a humanizam je okrenut prema svim segmentima rada. Prodekanica Jukić naglasila uključenost studenata u svakodnevni rad, a na pitanje o upisnim kvotama, Jukić jer rekla kako su one  različite, ali i dalje prate dugogodišnje trendove. Dodala je kako FFOS ima bogat program kombinacije humanističkih i društvenih znanosti s oko 65 studijskih kombinacija koji mogu zadovoljiti najrazličitije studentske interese.

Završnu riječ ili završni pozdrav uputila je prorektorica za nastavu i studente profesorica Loretana Farkaš koja je poručila kako UNIOS-ova kvaliteta nisu samo studijski programi nego i nastavnici koji se neprestano obrazuju i usavršavaju te predano rade na profiliranju svojih studenata Prorektorica Farkaš je pozivala sve buduće studente da odaberu osječko Sveučilište jer je ono po mjeri studenta. UNIOS želi nastaviti tradiciju predstavljanja svojih sadržaja maturantima te široj javnosti jer ovo Sveučilište ima značajnu ulogu u razvoju Grada Osijeka, a kvalitetna obrazovna infrastruktura perspektivna je za mlade ljude. Osim što je bitno što studirati, nije manje važno i gdje studirati!

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.