Ispunjavanje „dogovora sa ZOI“ je kinesko-ruskim odnosima omogućilo „proljetnu vitalnost“

Četvrtog veljače poslije podne, kineski predsjednik Xi Jinping i ruski kolega Vladimir Putin su prilikom sastanka razgovarali o bilateralnim odnosima i nizu važnih pitanja koja se tiču globalnog razvoja i stabilnosti. Kao najvažniji politički ishod sastanka, dvije strane su objavile „Zajedničku izjavu Kine i Rusije o međunarodnim odnosima novog vremena i globalnom održivom razvoju“.

Riječ je o prvom sastanku u stvarnosti između kineskog i ruskog predsjednika u više od zadnje dvije godine, a također i o dogovoru dva stara prijatelja starom 8 godina. Već u 2014. kada je Xi po pozivu sudjelovao na svečanosti otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, dvije strane su dogovorile „novi sastanak u Pekingu u 2022“. Međusobni posjeti prilikom ZOI svjedoče duboko prijateljstvo dva predsjednika, a također i živopisno prikazuju sadržaj kinesko-ruskog sveobuhvatnog strateškog suradničkog partnerstva.

„Kina i Rusija su odlučno i dosljedno posvećene ‘back on back’ strateškoj suradnji te ‘rame uz rame’ štite međunarodnu ravnopravnost i pravdu. Strateška je suradnja od dubokog i dugotrajnog značaja i za Kinu i Rusiju, i za cijeli svijet, te nismo i nećemo biti pokolebljivi bez obzira na prošlost, sadašnjost i budućnost.“ Na odlučnu izjavu Xija je pristao i Vladimir Putin. Kako je rekao, Rusija gleda Kinu kao najvažnijeg strateškog partnera i prijatelja sa zajedničkim ciljevima. Dvije strane se slažu da odlučno podržavaju suštinske interese jedno drugoga, i ponavljaju kako su bilo kakve zavjere za štetu kinesko-ruskih interesa i razdvajanje kinesko-ruskih odnosa – osuđene na poraz.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

U Zajedničkoj izjavi je izjašnjen zajednički stav dviju strana u smislu demokracije, razvoja, sigurnosti i poretka. Od istaknutog stava „demokracija je zajednička vrijednost cijelog čovječanstva a ne patent pojedinih zemalja“ i „razvoj je ključ realizacije blagostanja građana“, do „protivljenja upletanju stranih snaga u unutrašnje poslove dviju zemalja“ i apeliranja na „istinski multilateralizam“, Zajednička izjava je odaslala snažan signal za zaštitu međunarodne ravnopravnosti i pravde, i poticaj je demokratizacije međunarodnih odnosa.

Na sastanku dva predsjednika, „praktična suradnja“ su postale druge ključne riječi. Dva predsjednika su razgovarala o suradničkim temama u trgovini, energetici, znanosti i tehnologiji kao i financijama, te su zajedno proglasila službeni početak Godine sportske razmjene između Kine i Rusije. Nadležni organi i poduzeća su potpisali skoro 20 suradničkih dokumenata, čime su još više učvrstili temelj praktične suradnje.

Kineska izreka kaže da je „proljeće ključni termin za program cijele godine“. Kineski i ruski predsjednici su „dogovorom na ZOI“ i „proljetnim sastankom“ kroz 8 godina nacrtali budući razvoj odnosa dviju zemalja. Međusobno povjerenje na visokoj razini i sveobuhvatna praktična suradnja između Kine i Rusije neće samo donijeti blagostanje građanima tih dviju zemalja, već će doprinijeti stabilnosti i pozitivnoj energiji u složenim i promjenjivim međunarodnim okolnostima.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.