Američko Ministarstvo pravosuđa okončalo kontroverznu “Kinesku inicijativu”

Američko Ministarstvo pravosuđa je u srijedu objavilo završetak kontroverzne “Kineske inicijative”, programa iz Trumpove ere usmjerenog na borbu protiv takozvanih inozemnih sigurnosnih i tehnoloških prijetnji, za koji su kritičari rekli kako je rasno pristran i dovodi do prekoračenja ovlasti tužiteljstva.

Matt Olsen, pomoćnik glavnog državnog odvjetnika Odjela za nacionalnu sigurnost je rekao da “više nećemo provoditi Kinesku inicijativu”, navodeći sve veće kritike članova Kongresa. “Ali posebno, ovo dolazi iz znanstvene i akademske zajednice, kao i iz zajednice Amerikanaca porijeklom iz Azije i pacifičkih otoka.”

U govoru na Sveučilištu George Mason je Olsen je rekao kako višemjesečni pregled njegovog odjela nije pronašao dokaze da su savezni tužitelji snizili svoje standarde za osobe povezane s Kinom. Program nije samo pridonio rasnoj diskriminaciji, već je i obeshrabrio talentirane znanstvenike da studiraju i provode istraživanja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovaj potez je priznanje da će američko ministarstvo pravosuđa, umjesto usredotočivanja na Kinu, zauzeti širi pristup zaštiti nacionalnih interesa i više neće kategorizirati te istrage pod oznakom “Kineska inicijativa”, dodao je Olsen.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.