Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova pozvao SAD da zaustave prodaju oružja Tajvanu

Sjedinjene Države bi se trebale iskreno pridržavati načela jedne Kine i tri zajednička priopćenja Kine i SAD-a te zaustaviti prodaju oružja Tajvanu i vojne veze s tim otokom, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornik Zhao Lijian je navedeno rekao na dnevnoj tiskovnoj konferenciji, odgovarajući na upit o nedavnom ugovoru o kupnji terenskog informacijskog i komunikacijskog sustava između Sjedinjenih Američkih Država i Tajvana, koji slijedi američki plan prodaje oružja Tajvanu iz prosinca 2020.

Napominjući kako prodaja oružja ozbiljno krši načelo jedne Kine i tri zajednička priopćenja Kine i SAD-a, posebice priopćenje od 17. kolovoza, Zhao je rekao da se ovaj potez ozbiljno upliće u kineska unutarnja pitanja i potkopava odnose Kine i SAD-a, kao i mir i stabilnost preko Tajvanskog tjesnaca, čemu se Kina oduvijek čvrsto protivila.

Sjedinjene Američke Države bi se trebale vratiti izvornom i pravom značenju načela jedne Kine, poštovati svoje političke obveze prema Kini i uistinu čuvati mir i stabilnost prekeoTajvanskog tjesnaca, kao i sveukupne interese odnosa Kine i SAD-a, dodao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.