Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova: Međunarodna pravila ne definira određena klika

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin je u četvrtak rekao da bi međunarodna pravila trebala biti norme koje uređuju međunarodne odnose temeljem ciljeva i načela Povelje UN-a, a ne treba ih definirati određena klika ili blok.

Wang je navedeno rekao na tiskovnoj konferenciji nakon što je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss kritizirala Kinu jer nije osudila rusku agresiju na Ukrajinu, rekavši kako će kinesko neuspješno igranje po globalnim pravilima skratiti njezin uspon kao supersile.

Napominjući kako je Liz Truss također spomenula NATO u svom govoru, Wang je rekao da bi NATO, kao proizvod Hladnog rata i najveći vojni saveza na svijetu trebao napraviti potrebne prilagodbe u skladu s promjenom vremena od završetka Hladnog rata.

Wang je istaknuo kako je NATO posljednjih godina došao u azijsko-pacifičku regiju kako bi pokazivao snagu i poticao sukobe kao vojna organizacija sjevernog Atlantika te kako o NATO-ovom širenju na istok koje je utjecalo na dugoročni mir i stabilnost Europa vrijedi promisliti .

Također je ponovio kako je stav Kine o ukrajinskom pitanju dosljedan i jasan. “Uvijek donosimo neovisne prosudbe na temelju osnova svake stvari”, rekao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.