RCK VirtuOS: Trening za učenike i predstavljanje priručnika “Osnove rezbarenja”

U Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola u okviru ESF projekta RCK VirtuOS, održana je radionica za učenike kuharskog zanimanja u svrhu pripreme učenika za natjecanja. Ovom prigodom predstavljen je priručnik „Osnove rezbarenja“ autora art-chefa Ivana Đukića koji tematski obuhvaća:

  1. Povijest, pribor za rad, održavanje i skladištenje,
  2. Osnove rezbarenja cvjetnog aranžmana.

Dorotea Telarović, voditeljica projekta RCK VirtuOS naglasila je kako joj je veliko zadovoljstvo što slavonsko-baranjski kuhari napokon doživljavaju svoju afirmaciju. Posebno je istaknula da je ovo bila odlična prilika za usavršavanje znanja jer već slijedećeg tjedna učenici RCK i škola partnera sudjeluju na državnom natjecanju WorldSkills 2022. Cilj je stečenim znanjem i vještinama oduševiti komisiju te promovirati strukovna zanimanja kuhar i slastičar.

Ivan Đukić, mentor kod poslodavca, kuhar restorana Lipov Hlad, bivši učenik škole i Carving majstor, jedan od prvih Hrvata primljenih u Escoffier international kulinarsku školu kao i dobitnik brojnih nagrada za svoje radove rezbarenja u okviru projekta RCK VirtuOS proveo je današnju Carving radionicu, odnosno pripremu učenika za natjecanja. Carving je tehnika, odnosno dekorativna vještina rezbarenja voća i povrća nastala u Tajlandu prije više od 700 godina, gdje se i danas uči u školama, a primjenjuje se od Kine do Japana. Koristi se kako bi se uljepšali stolovi u vrhunskim restoranima, te podigli na višu razinu. Carving je prepoznat kao važan dio učeničkog školovanja i iz tog je razloga i uvršten u natjecateljsku disciplinu na natjecanjima učenika kuhara na državnoj i na međunarodnoj razini. Ova gastronomska praksa se relativno  kasno počela primjenjivati na zapadu, a mi imamo tu sreću da nas educira jedan od najznačajnijih protagonista u Hrvatskoj. S tim u vezi predstavljen je priručnik „Osnove rezbarenja“, autora art-chefa Ivana Đukića, koji je nastajao, kako sam kaže, punih sedam godina i dobio priliku da priručnik namijenjen učenicima, nastavnicima i gastronomskim entuzijastima ugleda svjetlo dana u okviru projekta RCK VirtuOS.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.