Američka strana će sigurno trpjeti posljedice zbog štete miru i stabilnosti Tajvanskog tjesnaca

Unatoč odlučnom protivljenju i ozbiljnoj komunikaciji, predsjednica američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi je 2. kolovoza posjetila kinesku tajvansku regiju. Riječ je o političkoj provokaciji koja u velikoj mjeri nadograđuje razmjenu između SAD-a i Tajvana, koja je teško prekršila princip jedne Kine i odredbu u tri Zajednička priopćenja između Kine i SAD-a. Osim toga, ta je politička provokacija teško udarila na politički temelj kinesko-američkih odnosa, i teško je ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet Kine. Kineska strana će sigurno poduzeti sve korake za zaštitu državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

U tri Zajednička priopćenja povodom uspostave diplomatskih odnosa između Kine i SAD-a je jasno definirano kako SAD priznaju da u svijetu postoji samo jedna Kina, da je Tajvan dio Kine, a Vlada Narodne Republike Kine jedina legalna Vlada Kine. 181 zemlja u svijetu je, na osnovi principa jedne Kine, uspostavila diplomatske odnose s Kinom, što znači da je princip jedne Kine opći konsenzus međunarodne zajednice.

Nakon pristupa na vlast, tekuća američka administracija je više puta obećala da će se pridržavati principa jedne Kine, i da neće podržavati „neovisnost“ Tajvana. Državni kongres SAD-a je komponenta vladajućeg sustava te zemlje, i potrebno je da se pridržava principa jedne Kine. Nemoguće da Nancy Pelosi, kao treća osoba te zemlje, ne razumije te činjenice. Njena avantura i provokacija predstavlja ogroman udar na kinesko-američke odnose i sigurnost regije, ali i na SAD same po sebi. Ta događanja su omogućila međunarodnoj zajednici da jasno vidi: suštinski uzrok eskalacije napetosti u Tajvanskom tjesnacu jest upravo to da tajvanska vlast naporno pokušava dostići „neovisnost uz pomoć SAD-a“, dok pojedinci s američke strane namjeravaju „suzbiti Kinu koristeći Tajvan“.

Foto: VCG

U ovom trenutku, ono o čemu treba Pelosi dobro razmišljati jest kako će svojim građanima objasniti teške posljedice uzrokovane svojim opasnim političkim potezima. Ispred tekuće situacije, naglog povećanja inflacije u SAD-u, američki predsjednik nedavno je još jednom izrazio želju za suradnju s Kinom u područjima gdje dvije zemlje imaju zajedničke interese. Pitamo se, ako je Pelosi svojim putovanjem provocirala suštinske interese Kine, gdje je onda temelj za suradnju između Kine i SAD-a?

S druge strane, Pelosina politička avantura je uzrokovala eskalaciju napetosti u Tajvanskom tjesnacu, i udarila je na mir i stabilnost azijsko-pacifičke regije. Američka strana s jedne strane obećava da će se pridržavati principa jedne Kine, dok s druge strane stoji skrštenih ruku gledajući kako predsjednica Zastupničkog doma ide u posjet kineskoj tajvanskoj regiji. S jedne strane, dakle, SAD govore kako štite suverenitet i teritorijalni integritet svake države, dok s druge strane teško ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet Kine. To će samo potrošiti međunarodni kredibilitet SAD-a, i ubrzati pad američke hegemonije.

Pelosi tvrdoglavim potezima i provokacijom suštinskih interesa Kine namjerava osvojiti političke bodove, no, činjenice svjedoče da će to ostati ogromna mrlja u njenoj političkoj karijeri. Svojom posjetom ona ne može promijeniti činjenicu da Tajvan pripada Kini, u povijesnim i u pravnom smislu. Pelosi ne može zaustaviti povijesni trend da Kina realizira kompletno ujedinjenje. Bilo kakve snage ili osobe koje se igraju vatrom po pitanju Tajvana, mogu jedino zapaliti same sebe.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.