Kineski ministar vanjskih poslova susreo se s vodećim diplomatom EU-a na marginama sjednice Opće skupštine UN-a

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi sastao se u srijedu s visokim predstavkom Europske unije (EU-a) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom na marginama 77. zasjedanja Opće skupštine UN-a.

Dok svijet ulazi u razdoblje burne evolucije, Kina i EU, kao dvije glavne snage višepolarnog svijeta, trebale bi preuzeti pripadajuće odgovornosti, pridržavati se osnovnog položaja uzajamnih strateških partnera i održavati postojan zamah dijaloga i komunikacije, rekao je Wang, izražavajući uvjerenje da će EU održati stratešku autonomiju i surađivati s Kinom na promicanju stalnog i trajnog rasta bilateralnih odnosa.

Dvije bi strane unutar ove godine trebale održati novi krug strateškog dijaloga na visokoj razini i nastojati pokrenuti dijaloge na visokoj razini o gospodarstvu i trgovini, zelenom razvoju, digitalizaciji, kao i međuljudskim i kulturnim razmjenama, rekao je Wang.

EU je spremna nastaviti održavati stratešku komunikaciju s Kinom i pružiti pun zamah ulozi mehanizama dijaloga na visokoj razini u različitim područjima, rekao je Borrell.

EU je duboko zabrinuta zbog mogućnosti nuklearnog širenja i nada se da će Kina iskoristiti svoj važan utjecaj kako bi zajednički pronašli izlaz iz problema, rekao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.