Pacifičke otočne zemlje nisu američke šahovske figure za geopolitičku konfrontaciju

22. rujna po lokalnom vremenu je američki državni tajnik Antony Blinken na marginama sastanka Skupštine UN-a vodio sastanak ministara vanjskih poslova „Partnera u Plavom Pacifiku“(Partners in the Blue Pacific, PBP), na kojem je najavio da će se SAD dubinski zalagati za razvoj pacifičke regije, i ustanoviti suradnje u reagiranju na klimatske promjene, ojačanju infrastrukture i drugim sektorima. Javnost smatra da je riječ o pripremi za prvi „Summit SAD-a i pacifičkih otočnih zemalja“ koji će se održati na kraju rujna u Washingtonu.

Tzv. PBP je osnovan ovog lipnja, a osnivači su SAD, Velika Britanija, Australija, Japan i Novi Zeland, dok je Indija promatrač. Iako je najavljeno da će PBP ojačati suradnju s pacifičkim otočnim zemljama u reagiranju na klimatske promjene, pomorskoj sigurnosti, zdravstvu i drugim sektorima,  ipak mu temeljni cilj nije jednostavan. Pojedini američki mediji su otkrili da upravo PBP namjerava suzbiti rastući utjecaj Kine u južnoj pacifičkoj regiji.

Javnost je primijetila kako su ove godine SAD pokrenule vrlo intenzivne diplomatske akcije prema pacifičkim otočnim zemljama. No, upravo na američkoj geopolitičkoj karti južne pacifičke zemlje nisu bile u fokusu, i zašto je onda došlo do sadašnje promjene? Steve Chabot, američki kongresmen smatra da su SAD osjetile „hitnoću“ po tom pitanju zbog potpisivanja bilateralnog sigurnosnog sporazuma između Kine i Salomonskih otoka.

Foto: VCG

Foto: VCG

Istovremeno, praktično djelovanje SAD-a u vanjskim donacijama ipak je stavilo upitnik na američko obećanje prema pacifičkim otočnim zemljama. Terence Wesley-Smith, profesor Sveučilišta Hawai’i je otkrio da su čelnici pacifičkih otočnih zemalja osjetljivo shvatili da bi, ako američka Demokratska strana izgubi u izborima srednjeg mandata u 2022. ili ne uspije obnoviti novi mandat u 2024., obećanje Washingtona po pitanju klimatskih promjena moglo biti bitno promijenjeno.

Za pacifičke otočne zemlje je najhitnija potreba reagirati na klimatske promjene i izazove od pandemije COVID-19. Ako su SAD stvarno voljne pomoći tim zemljama u razvoju, trebaju se dogovoriti suradnje na uzajamnu korist, i trebaju se poštovati prava tih zemalja u njihovim samostalnim vanjskim poslovima, umjesto da im se s geopolitičkim kalkulacijama dodaju razni politički uvjeti. SAD već odavno dobro znaju kako pričati prazne priče, no ono što svijetu treba jest srčano djelovanje.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.