HGSS: Samo redovnom edukacijom i uvježbavanjem možemo podići standarde zajedničkih potraga

„Ovogodišnje zrakoplovne nesreće na prostoru Hrvatske pokazale su kolika je važnost vježbi potrage i spašavanja zrakoplova (ASAR). Jedino kontinuiranim edukacijama i zajedničkim radom, uz pravilno korištenje svih kvaliteta sudionika sustava civilne zaštite, možemo postići najviše standarde potraga i spašavanja prilikom ovako kompleksnih akcija. Srećom, one se ne događaju često, ali moramo biti spremni na sve moguće scenarije. Vjerujemo kako u Republici Hrvatskoj ne postoji služba koja ima više iskustva i uspjeha u provođenju potraga u neurbanim područjima od Hrvatske gorske službe spašavanja čija je to zakonska obaveza,, a sretni smo da to prepoznaju i ostali članovi sustava civilne zaštite“, izjavio je Josip Granić, pročelnik HGSS-a uoči održavanja godišnje vježbe.

Na stožerno-zapovjednoj vježbi ASAR, koja se održava nadolazećeg vikenda, pripadnici žurnih službi će prema definiranom scenariju zrakoplovne nesreće raditi na uspostavljanju kvalitetnog zajedničkog stožernog rada, koordinaciji zapovjednog lanca i rasporedu terenskih snaga. Organizator je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH temeljem Godišnjeg plana vježbi u sustavu civilne zaštite za 2022. godinu.

„Ove godine, u razmaku od samo mjesec dana, u Hrvatskoj smo imali dvije zrakoplovne nesreće što nas je sve iznova podsjetilo na važnost kontinuiranog treninga i suradnje između svih nadležnih službi. Na primjeru ove dvije potrage možemo se pripremiti za budućnost, vidjeti što smo radili dobro, a gdje još imamo prostora za napredak“, dodao je Granić.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.