Dan je dobrovoljnih darivatelja krvi

U našoj se zemlji obilježava Dan dobrovoljnih davatelja krvi.

Krv mogu dati sve osobe dobrog općeg zdravstvenog stanja od 18 do 65 godina.

U Hrvatskom Crvenom križu oko 150 tisuća dobrovoljnih darivatelja krvi.

Velik je broj i onih, koji krv daruju u Zavodima za transfuzijsku medicinu, tako da je broj dobrovoljnih darivatelj krvi u Hrvatskoj i veći.

U Crvenom križu naglašavaju da u Hrvatskoj populacija stari i da je važno da se što više mladih ljudi odluči za dobrovoljno davanje krvi. Mnogi od njih nesebično to rade već godinama. Ima i onih koji su krv dali više od dvjesto puta.

U Osijeku obilježen Dan darivatelja krvi u Hrvatskoj

Više od 120 dobrovoljnih darivatelja krvi koji su prikupili preko sedam tisuća doza krvi, danas su u Osijeku dobili priznanja u povodu obilježavanja Dana darivatelja krvi u Hrvatskoj.

Ravnateljica osječkog Gradskog društva Crvenog križa Martina Hećimović podsjetila je kako se ovaj dan obilježava kao sjećanje na 25. listopada 1953. godine, kada je u sisačkoj Željezari provedena prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa.

Ističe kako je to Gradsko društvo po broju prikupljenih doza krvi na trećem mjestu u Hrvatskoj, a da su danas nagrađeni dobrovoljni davatelji prikupili ukupno 7.705 doza krvi.

Hećimović napominje kako osječki Crveni križ ima tradiciju akcija dobrovoljnog darivanja krvi u većim tvrtkama ili ustanovama, a cilj im je pomlađivati skupinu dobrovoljnih davatelja krvi, pa zato često surađuju sa srednjim školama i fakultetima.

– Od ukupno 13 tisuća doza krvi, koliko se godišnje prikupi na našem području, oko 10 posto otpada na one koji prvi puta daju krv, a to su mladi, dodala je.

Predsjednik osječko-baranjskog Crvenog križa Marko Đukić ocijenio je kako su gradska društva Crvenog križa u toj Županiji po organiziranosti te broju dobrovoljnih davatelja i prikupljenih doza krvi u samom vrhu u Hrvatskoj, a da osječki Crveni križ prikupi oko 70 posto doza u Županiji.

– To sve ne bi bilo moguće bez besprijekorne suradnje s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu osječkog Kliničkog bolničkog centra, istaknuo je Đukić.

Predstojnica toga Zavoda Marina Samardžija izvijestila je kako se o aktivnostima dobrovoljnog darivanja krvi u Osijeku govorilo i na najvećem ovogodišnjem transfuziološkom kongresu u Njemačkoj, ocijenivši kako su dobrovoljni davatelji krvi “nacionalno blago ove zemlje”.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.