Laboratorijski modul Mengtian i noseća raketa premješteni na lansirnu rampu

Laboratorijski modul Mengtian kineske svemirske postaje i noseća raketa Dugi marš-5B Y4 prebačeni su u utorak na lansirnu rampu na Mjestu za lansiranje svemirskih letjelica Wenchang u južnoj kineskoj pokrajini Hainan, priopćila je Kineska svemirska agencija za operacije s posadom.

Mengtian bi trebao biti lansiran ovog mjeseca na vrhu noseće rakete kako bi se pridružio osnovnom modulu Tianhe i prethodno lansiranom laboratorijskom modulu Wentian svemirske postaje, s kojima će do kraja ove godine formirati kompleks u obliku slova T.

U sljedećih nekoliko dana na poligonu će se prema planu provesti razne funkcionalne provjere i zajednička ispitivanja prije lansiranja.

Mengtian znači “Snovi o nebu”. Modul je težak više od 20 tona. Dug je 17,9 metara i ima najveći promjer od 4,2 metra. Laboratorijski modul može se dalje podijeliti na module za rad, resurse i nosivost te zračnu komoru za teret.

Mengtian je uglavnom dizajniran za znanstvene eksperimente. Za razliku od Tianhea i Wentiana, nema kabinu za spavanje. Umjesto toga, pun je ormarića pomoću kojih se mogu izvesti stotine eksperimenata.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.