Hrvatska u klubu najgorih u borbi protiv zagađenja plastikom

Zelena akcija pozvala je u utorak Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da poveća ambiciju u borbi protiv zagađenja plastikom, upozorivši da je Hrvatska u borbi protiv zagađenja plastikom u klubu najgorih.

To je pokazao novi europski izvještaj o napretku država članica EU-a u usvajanju nacionalnih mjera u skladu s obvezama Direktive o plastici za jednokratnu uporabu, priopćila je Zelena akcija.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pozvali su “da poveća ambiciju u borbi protiv zagađenja plastikom kako bismo se maknuli iz kluba najgorih te izbjegli plaćanje kazne za moguću povredu prava EU-a”.

Zelena akcija ističe da se u Hrvatskoj zabranjeni artikli još nalaze na tržištu kao posljedica dozvoljenih rasprodaja zaliha.

Napominju da je Europska komisija već opomenula Hrvatsku početkom godine te postoji vjerojatnost da će se ići u postupak zbog moguće povrede prava EU-a. Upozoravaju i da Hrvatska još nije postavila vlastite ciljeve smanjenja potrošnje.

Zelena akcija je kao članica pokreta “Break Free From Plastic” sudjelovala u izradi izvješća koje pokazuje kako je većina zemalja postigla značajan napredak, ali se još uvijek očekuju koraci u smislu političkih ambicija i provedbe zakonodavstva.

Najbolje su prema izvješću u 2021. bile Grčka, Francuska i Švedska, a pridružili su im se Luksemburg, Cipar, Slovenija, Latvija, Danska i Portugal. Zaostaju Finska i Poljska, a pet država članica, uključujući Hrvatsku ne pokazuju dovoljno ambicije.

Izvješće je pokazalo da većina država nije donijela nacionalnu strategiju podizanja svijesti već ju je prepustila proizvođačima plastike.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.