Izaslanik: Kina podržava zahtjeve zemalja u razvoju za financiranjem klimatskih promjena

Foto: VCG

Kina podržava zahtjeve zemalja u razvoju, naročito onih ranjivih, za sredstvima za gubitke i štete od bogatih zemalja u vezi s utjecajima klimatskih promjena, rekao je u srijedu posebni kineski izaslanik za klimatske promjene Xie Zhenhua.

Xie, također posebni predstavnik kineskog predsjednika Xi Jinpinga, navedeno je rekao tijekom tiskovne konferencije na tekućem 27. zasjedanju Konferencije stranaka  Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama.

Kao zemlja u razvoju, Kina je ove godine također pretrpjela ogromne gubitke zbog klimatskih katastrofa, rekao je Xie, dodajući kako “gledajući patnje drugih zemalja u razvoju, potpuno smo svjesni njihovih osjećaja i podržavamo njihove zahtjeve”.

“Kina je voljna, iako nije obvezna, pomoći zemljama u razvoju u poboljšanju prilagodljivosti kroz suradnju jug-jug”, rekao je Xie, dodajući kako je Kina osigurala 2 milijarde juana zemljama u razvoju za prilagodbu i ublažavanje.

Xie je pozvao razvijene zemlje da ispune obećanja o osiguravanju 100 milijardi američkih dolara godišnje za zemlje u razvoju, koja su dala na Konferenciji o klimatskim promjenama u Kopenhagenu prije više od deset godina.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.