Hrvatskim tvrtkama dostupno 35 milijuna eura za fuzijske tehnologije

Hrvatska gospodarska komora potpisala je sporazume o suradnji sa španjolskim partnerima kojima hrvatskim tvrtkama olakšava sudjelovanje u projektu fuzijske tehnologije “Dones”, čineći dostupnijima poslove vrijedne 35 milijuna eura, izvijestio je HGK.

Radi prelaska na što održivije oblike energije, Europska unija želi izgraditi prvu demonstracijsku elektranu u kojoj će se struja proizvoditi uz pomoć fuzije, što otvara značajne mogućnosti za tvrtke usmjerene na istraživanje, razvoj i visoke tehnologije.

Tako je u europskom tom strateškom projektu nazvanom Dones od ukupno 707 milijuna hrvatskim tvrtkama na raspolaganju 35 milijuna eura.

HGK je pak potpisao sporazum o suradnji sa španjolskim udruženjem tvrtki u znanstvenoj industriji Ineustar i Gospodarskom komorom Granade, inače lokaciji Donesa. Ti sporazumi temelj su za zajednički nastup sa španjolskim tvrtkama unutar realizacije Donesa.

Dones je europski strateški projekt vrijedan 707 milijuna eura kojemu je cilj izgradnja istraživačke infrastrukture međunarodnog uređaja za ozračivanje fuzijskih materijala.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.