Zabrinjava podatak da su pacijenti bez liječnika

Zbog manjka liječnika obiteljske medicine, sve je više problema za pacijente.

Kada liječnik doma zdravlja odlazi u mirovinu, dom zdravlja preuzima cijeli tim, sve pacijente i zapošljava novog liječnika. U ovom slučaju to nije liječnik doma zdravlja nego privatni liječnik obiteljske medicine koji ima ugovor s HZZO-om. a slučaj je specifičan jer se ne nalazi u prostoru doma zdravlja nego u privatnom svom prostoru, objašnjava Justinija Steiner, ravnateljica Doma zdravlja Osječko-baranjske županije.

U takvoj situaciji glavnu ulogu ima HZZO. Šalje obavijest pacijentima da nađu drugog liječnika obiteljske medicine. Kažu da su to najzahtjevnije situacije, semafor dostupnosti liječnika na njihovoj je mrežnoj stranici, a objašnjavaju i kada im se još pacijenti trebaju javiti.

– Oni koje ne žele primiti liječnici koji imaju mjesta u svojoj skrbi ili kad je liječnik prepunjen, onda nas mogu pitati koji liječnik ima mjesta, kada osigurana osoba želi promijeniti liječnika u roku manjem od godine dana zbog npr. narušenih odnosa, kaže Dubravka Pezelj Duliba, rukovoditeljica Službe za ugovaranje zdravstvene zaštite HZZO-a.

U obiteljskoj medicini nedostaje 126 liječnika.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.