Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova: SAD bi trebale stvoriti uvjete za potpuno i temeljito nuklearno razoružanje

Foto: Visual People

Sjedinjene Američke Države trebale bi ozbiljno razmisliti o svojoj nuklearnoj politici i pojačati svoje posebne, primarne odgovornosti u nuklearnom razoružanju, kako bi stvorile uvjete za postizanje krajnjeg cilja potpunog i temeljitog nuklearnog razoružanja, rekao je u srijedu glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornik Zhao Lijian navedeno je rekao na redovnoj tiskovnoj konferenciji kao odgovor na izvješće koje je objavilo Ministarstvo obrane SAD-a, u kojem je navedeno da će se kineski nuklearni arsenal do 2035. godine vjerojatno više nego utrostručiti na 1500 bojevih glava.

Zhao je rekao da Sjedinjene Američke Države posljednjih godina potiču razne verzije narativa o “kineskoj prijetnji” jednostavno kako bi pronašle izgovor za širenje svog nuklearnog arsenala i održavanje vojne premoći.

Zhao je rekao da je kineska nuklearna politika dosljedna i jasna te slijedi samoobrambenu nuklearnu strategiju i drži se politike prema kojoj neće prva uporabiti nuklearno oružje. Kina je krajnje suzdržana u razvoju nuklearnih sposobnosti i drži ih na minimalnoj razini koju zahtijeva nacionalna sigurnost. “Kina nikada nije dio bilo kojeg oblika utrke u naoružanju.”

Pozvao je američku stranu da odustane od hladnoratovskog mentaliteta i hegemonske logike, prestane narušavati globalnu stratešku stabilnost i poduzme značajne rezove u svom nuklearnom arsenalu, kako bi se stvorili uvjeti za postizanje krajnjeg cilja potpunog i temeljitog nuklearnog razoružanja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.