Kina poziva SAD da uspostave pravi način da se dvije velike zemlje slažu: glasnogovornik FM-a

Američka bi strana trebala prestati blatiti i napadati Kinu, raditi s Kinom u istom smjeru i uspostaviti pravi način za slaganje dviju velikih zemalja, rekao je u petak glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornik Zhao Lijian iznio je ovu primjedbu na redovnom brifingu za novinare kao odgovor na komentare američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena za medije nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u srijedu.

Zhao je rekao da se komentari američke strane ne temelje na činjenicama i odražavaju ukorijenjeni hladnoratovski mentalitet i ideološku pristranost.

Sjedinjene Države su izvor i stručnjak za diplomaciju prisile. Od prijetnje silom do političke izolacije, od ekonomskih sankcija do tehnološke blokade, Sjedinjene Države ne prezaju ni pred čim kako bi postigle svoj cilj, a postoji mnogo školskih primjera  za slučajeve američke prisilne diplomacije, rekao je Zhao.

Sjedinjene Države su te koje pribjegavaju bezobzirnoj uporabi sile kako bi izazvale nevolje diljem svijeta. Američki vojni izdaci prvi su u svijetu i veći su od sljedećih devet zemalja zajedno, rekao je Zhao, dodajući da Sjedinjene Države nisu bile u ratu samo 16 godina u svojoj gotovo 250 godina povijesti.

Napominjući da se Kina nikada ne bavi prisilom ili dezinformiranjem, ponovio je da je Kina predana neovisnoj vanjskoj politici mira.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.