Kineski ministar vanjskih poslova pozvao na zajedničke napore kako bi odnosi Kine i Japana bili spremni za novo doba

Kina i Japan trebaju surađivati na izgradnji bilateralnih odnosa koji zadovoljavaju potrebe novog doba i zajednički ući u novo doba razvoja i revitalizacije Azije, rekao je u srijedu kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Wang, također član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK-e), navedeno je rekao u video govoru na svečanosti otvorenja 18. Foruma Peking-Tokio.

Napominjući kako se ove godine obilježava 50. obljetnica normalizacije kinesko-japanskih diplomatskih odnosa, a iduće godine 45. obljetnica potpisivanja Kinesko-japanskog sporazuma o miru i prijateljstvu, Wang je rekao da bi obje države trebale iskoristiti priliku ovih obljetnica za održivo i stabilno unaprjeđenje bilateralnih odnosa u ispravnom smjeru.

Velika i osjetljiva pitanja kao što su povijest i Tajvan, koja su u političkim temeljima bilateralnih veza, trebaju se posebno pravilno rješavati i moraju se poštovati relevantne obveze, dodao je.

Kina će promicati visokokvalitetni razvoj, proširiti otvaranje na višoj razini i poticati novi obrazac razvoja, rekao je Wang, dodajući kako je Japan dobrodošao podijeliti prilike koje donose kineska nastojanja, radi  promicanja zajedničkog razvoja i prosperiteta dvije zemlje.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.