Inovacije u kineskoj tradicionalnoj kulturi u Gali za Blagdan proljeća

Dobar dan svima, znate li kako Kinezi slave svoj najvažniji tradicionalni blagdan—Blagdan proljeća? Najčešće se okupljaju s obitelji i večeraju, gledajući programa Gale za Blagdana proljeća. Ovih dana je publici službeno predstavljen “Bucmasti Zec”, ovaj će mali zec biti maskota Gale za Blagdan proljeća 2023. godine.

Kombinacija umjetnosti i tehnologije je tajna kojom ovaj ples privlači publiku. Neprekidno se unaprjeđuje produkcija Gale za Blagdan proljeća, koja sve više se spaja kinesku tradicionalnu kulturu s načinima prikazivanja koje publika prihvaća.

1 KOMENTAR

  1. Kineski najvažniji tradicijski blagdan ima sličnosti s našim običajima, premda se u Hrvatskoj tradiciji blagdan proljeća slavi u 4. mjesecu, u travnju. Blagdan Svetog Jurja ili Jurjevo slavi se 23. travnja. U tradicijskoj kulturi Jurjevo je blagdan proljeća te označava početak poljoprivrednih radova i početak ispaše stoke na otvorenom. Kuće se toga dana kite vojama, prolistalim granama bukve, stoka se ovjenčava vijencima cvijeća i svježeg zelenila, domaćinstva posjećuju jurjevski čestitari pjevajući prigodne jurjevske pjesme… Iz mnoštva jurjevskih običaja treba izdvojiti običaj paljenja vatri, odnosno krijesa, te običaj okupljanja Ladarica. Jurjevski krijes priređivao se na istaknutom odnosno povišenom mjestu. Najčešće se gradio u blizini vinograda jer su za njegovu izradu ponajviše korištene odrezane grane vinove loze. Također se pazilo da krijes bude priređen i na poljoprivrednom zemljištu kako bi se kasnije na mjestu njegova gorenja moglo zasaditi određene povrtlarske kulture. Običavalo se saditi tikve te crveno i bijelo zelje. Vjerovalo se da će tikve i glavice zelja zbog toga izrasti veće. Uz grane vinove loze za izradu krijesa služilo je i granje voćaka te kukuruzovina koja tijekom zime nije iskorištena u prehrani stoke. Da bi se potaknulo gorenje vatre, u krijes se dodavalo i grane crnogorice. Izrada krijesa bila je uglavnom posao seoske mladeži. Mladež pojedinih mjesta i zaselaka znala se natjecati u pripremi krijesa, a bolji je bio onaj krijes koji je bio viši. Upravo iz tog razloga mladež je običavala i po nekoliko dana noćiti uz pripremljeni krijes te ga čuvati kako ga netko iz susjednih mjesta ili zaselaka ne bi upalio prije reda. Krijes se palio u predvečerje Jurjeva. Mladež je u krijes pjevala i priređivala skroman obrok od svježih jaja pečenih na vreloj svinjskoj masti. Ponekad se znalo i preskakivati preko krijesa. Ujutro se preko pepela krijesa znalo protjerivati stoku kako bi bila zdrava, a dio pepela se prikupljao i odnosio te posipao po vrtovima, voćnjacima i njivama kako bi usjevi bili zdravi i očuvani od štetočina i lošeg vremena. Sretan vam Blagdan Proljeća!

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.