10 novih niskopodnih tramvaja vrijednih 25 milijuna eura financiranih iz NPOO-a

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu niskopodnih tramvaja za osječki Gradski prijevoz putnika (GPP) uručio je u srijedu u Osijeku potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković osječkom gradonačelniku Ivanu Radiću.

Riječ je o ugovoru vrijednom kojim će se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u cijelosti financirati nabava 10 novih niskopodnih tramvaja s ciljem modernizacije osječkog javnog prijevoza.

Zahvalivši potpredsjedniku Vlade i ministru Butkoviću na potpori u realizaciji projekta, gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je kako je projekt nabave novih tramvaja vrijedan gotovo 25 milijuna eura.

– Tramvaj je dio osječkog identiteta. Osijek ga ima od 1884. godine, prvi u Hrvatskoj i među prvim gradovima u srednjoj Europi. Deset novih niskopodnih tramvaja doprinijet će sigurnosti, udobnosti i bržem prometu, a smanjit će i gužve u središtu grada – izjavio je gradonačelnik Radić, ističući kako su posljednji novi tramvaji u Osijek stigli 1982. godine.

Podsjetio je kako su u tijeku radovi na modernizaciji tramvajske infrastrukture koji su preduvjet za dolazak niskopodnih tramvaja.

– Radovi obuhvaćaju obnovu 9,5 kilometara tramvajske pruge, 23 tramvajska stajališta, 10 kilometara kontaktne mreže i 7,5 kilometara podzemne kabelske mreže, kao i izgradnju jedne nove i modernizaciju dviju postojećih ispravljačkih stanica. Vrijedni su oko 35,5 milijuna eura, također najvećim dijelom sufinanciranim EU sredstvima. Očekujemo i daljnje proširenje tramvajske mreže – izvijestio je osječki gradonačelnik.

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković naglasio je kako su Grad Osijek i Osječko-baranjska županija primjeri uspješnog rada u povlačenju EU sredstava.

– Nedavno smo otvorili autocestu do Belog Manastira, a preostalih pet kilometara, čime ćemo u cijelosti izgraditi 5c koridor kroz Hrvatsku, očekujemo kroz sljedeću godinu. Čitav niz projekata se provodi ovdje, od obnove državnih cesta, obilaznice Petrijevaca i Belog Manastira, do niza prometnih projekata u Osijeku – rekao je ministar Butković.

Uručivanju ugovora nazočio je i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, koji je istaknuo kako brojni projekti na području grada i županije nisu hladna infrastruktura već imaju dodanu vrijednost.

– To su projekti koji se godinama pripremaju i koji će generirati nova radna mjesta, nove investicije, te gospodarski i cjelokupni razvoj istoka Hrvatske. Grad Osijek je gradilište, radi se i gradi u svakoj ulici. Veliki su pomaci na istoku Hrvatske i u Osječko-baranjskoj županiji – rekao je župan i najavio nastavak takve dinamike investicija.

Dragan Jelić, v.d. ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) kazao je kako je na području Osječko-baranjske županije ugovoreno 323 milijuna eura kroz ukupno 116 projekata, od čega je na području Grada Osijeka ugovoreno 43 projekata vrijednih gotovo 200 milijuna eura.

– To su fascinantne brojke koje se mogu vidjeti u prolazu gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom. Radovi su na svakom koraku, a puno je uloženo i u mobilnost. Nabavljeno je 25 novih autobusa, stiže 10 novih tramvaja, gradi se nova pruga. U novom financijskom razdoblju bit će još puno projekata – rekao je Jelić.

– Direktor GPP-a Dejan Rusmirović kazao je kako je trenutačni vozni park star preko 50 godina ocijenivši kako će novi tramvaji povećati kapacitete, sigurnost, udobnost i kvalitetu usluge, a smanjiti onečišćenje okoliša.

– Sadašnji tramvaji dugački su 14 metara. U tijeku smo procesa javnog savjetovanja, namjeravamo nabaviti tramvaje preko 20 metara dužine. Nakon toga raspisujemo javnu nabavu, a rok za isporuku će biti najviše 24 mjeseca od potpisivanja ugovora. Rok za isporuku zadnjeg tramvaja je prosinac 2025. godine – izvijestio je Rusmirović.

Nakon uručenja ugovora, gradonačelnik Radić zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom Butkovićem, te županom Anušićem i v.d. ravnatelja SAFU-a Draganom Jelićem obišao je radove na izgradnji podvožnjaka u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.