Podvožnjak na ”Čepinskoj” do kraja godine

Radove na izgradnji podvožnjaka u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku obišli su u srijedu osječki gradonačelnik Ivan Radić te potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Riječ je o prometno izuzetno značajnom projektu za grad Osijek, s obzirom na to da je ta ulica najopterećenija gradska transverzala kojom dnevno prometuje oko 25 tisuća vozila. Ugovoreni rok završetka radova je kraj ove godine.

– Ovdje je zbog prolaska vlaka bilo najmanje 30 zastoja dnevno u trajanju od 150 minuta ili dva i pol sata, a podvožnjak će riješiti ove prometne čepove. Vrijedan je 12,3 milijuna eura, od čega 85 posto sredstava dolazi iz Kohezijskog fonda EU, a 15 posto iz državnog proračuna. Građane Osijeka stajat će nula eura – poručio je osječki gradonačelnik Radić.

Izrazio je zadovoljstvo dinamikom radova rekavši kako bi mogli biti gotovi i prije ugovorenog roka te naglasio kako su radovi na prometnoj infrastrukturi na području grada vrijedni preko 100 milijuna eura.

– Deset novih niskopodnih tramvaja, modernizacija tramvajske infrastrukture, obnova Željezničkog kolodvora, obnova putničkog terminala u Zračnoj luci, izgradnja terminala rasutih tereta u riječnoj Luci Osijek, prekategorizacija Strossmayerove u zelenu aveniju i prekategorizacija Vukovarske. Uistinu su veliki i mnogobrojni projekti na području grada. Što smo obećali to i nastavljamo raditi, i graditi Osijek kao središte istoka Hrvatske – dodao je gradonačelnik Radić.

– U čitavom nizu projekata, kad govorimo o prometnoj infrastrukturi, podvožnjak je ogledan primjer kako gradovi i općine mogu pripremati projekte koji su u funkciji rasterećivanja uskih prometnih grla, a sve skupa financirati iz EU sredstava. To je Osijek i iskoristio – kazao je potpredsjednik Vlade i ministar Butković.

Uz gradonačelnika i ministra radove su obišli i osječko-baranjski župan Ivan Anušić, v.d. ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Dragan Jelić, te Zoran Škorić, predsjednik Uprave tvrtke Osijek-Koteks koja izvodi radove.

Župan Anušić istaknuo je kako se na području Osječko-baranjske županije provodi 116 projekata iz EU fondova vrijednih 313 milijuna eura.

– Najbolja smo županija kada govorimo o broju projekata i količini sredstava koja se realiziraju kroz te projekte. Imamo spremne projekte i za buduće realizacije – rekao je župan.

Dragan Jelić, v.d. ravnatelja SAFU-a, napomenuo je kako su Grad Osijek i Osječko-baranjska županija u vrhu po povlačenju EU sredstava, ali i po kvaliteti provođenja projekata.

– Ovo je najbolji primjer kako treba raditi. Projekt izgradnje podvožnjaka ide svojim tijekom, radovi će vjerojatno biti i prije roka. Sve što je planirano kroz projekt je i napravljeno, i na tome čestitam i korisniku i izvođaču radova – rekao je Jelić.

– Radovi se intenzivno provode na cijelom koridoru ovog objekta u dužini od 510 metara. Dosad smo izveli dvije trećine od predviđenih radova i završit ćemo ih u roku, a nastojat ćemo i ranije. Ugradili smo oko 7000 kubika betona, oko milijun kila armature i izbušili 188 pilota različitih profila. Ostala je još konstrukcija cestovnog nadvožnjaka i završni radovi na objektu – objasnio je predsjednik Uprave Osijek-Koteksa Zoran Škorić.

Ranije tijekom dana potpredsjednik Vlade i ministar Butković uručio je osječkom gradonačelniku Radiću Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu 10 niskopodnih tramvaja vrijednih gotovo 25 milijuna eura.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.