Kina odbacila optužbe G7 o svojoj nuklearnoj politici

Optužbe G7 protiv kineske nuklearne politike potpuno su lažni narativi, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning tijekom redovite tiskovne konferencije.

Odgovarajući na optužbe čelnika G7 protiv Kine da “ubrzava izgradnju nuklearnog arsenala bez transparentnosti i smislenog dijaloga”, ponovila je da je Kina predana samoobrambenoj nuklearnoj strategiji.

Kina se pridržava politike zabrane prve uporabe nuklearnog oružja i održava nuklearne sposobnosti na minimalnoj razini koju zahtijeva nacionalna sigurnost, rekla je Mao, ponavljajući izjavu zamjenika kineskog ministra vanjskih poslova Sun Weidonga koju je dao u nedjelju kada je pozvao japanskog veleposlanika u Kini Hidea Tarumija kako bi mu podnio prosvjed zbog retorike na samitu G7 u Hirošimi.

“Kina je jedina među pet država s nuklearnim oružjem koja je dala takva obećanja”, naglasio je Sun.

Kao odgovor na optužbe o kineskoj transparentnosti, glasnogovornica je obećala da niti jedna zemlja koja ne koristi i ne prijeti korištenjem nuklearnog oružja protiv Kine neće biti ugrožena kineskim nuklearnim oružjem.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.