Keramika koja pronalazi put u svijet

Zovem se Danijela Firšt i moja priča sa šalicama je započela prije nekoliko godina, kada me je keramika nenadano pozvala, a ja sam se odlučila odazvati. Napustila sam radno mjesto i našla se u priči s keramikom. Upisala sam tečaj keramike pri Sveučilištu u Osijeku, i završila dva stupnja. Istovremeno smo suprug i ja dio obiteljske kuće preuredili za studio, opremili potrebnom opremom za izradu keramike, a ja sam krenula sa samostalnom izradom.

Izrađivala sam različite dekorativne predmete, zdjele i nakit, ali najviše uživam izrađivajući šalice, tako da sada samo njih izrađujem. U početku nije išlo glatko, bilo je puno pokušaja i pogrešaka, a zahvaljujući njima sam najviše naučila. Svaki korak izrade je izuzetno bitan, od gustoće gline, temperature i vlage u prostoriji za vrijeme sušenja, do idealne temperature u peći koja će dati najbolje rezultate. Iskustvom i biranjem materijala sada sam u mogućnosti izrađivati kvalitetne i otporne šalice.

 

Postupak izrade je dugotrajan, nakon oblikovanja šalice se suše nekoliko dana, zatim ih brusim i ukrašavam crtanjem ili otiskivanjem ubranog lista. Tada su šalice spremne za prvo paljenje, koje se naziva biskvitno paljenje. Nakon toga se uranjaju u glazuru i slijedi glazurno paljenje. Rezultat su šalice koje se mogu upotrebljavati. Zatim se na glazirane gotove šalice kistom nanosi pravo zlato i one idu u peć na treće paljenje. Tako dobivam gotove proizvode. Šalice zasad prodajem putem instagram i facebook profila, trenutno je u tijeku izrada webshopa koja će mi uvelike olakšati i bolje organizirati prodaju.

Prodajem ih najviše u Hrvatskoj, zatim u Europi, pa i u SAD, čak sam imala narudžbe iz Hong Konga. Šalice se također mogu kupovati osobno u studiju.

Inspiraciju nalazim u biljnom svijetu, šalice su najčešće ukrašene botaničkim elementima, rukom oslikanim cvijećem i otiskom pravog lista ili grančice. To nije slučajnost, jer sam velika ljubiteljica šume i planinarenja. Obiteljska kuća u kojoj je smješten i keramički studio, nalazi se u Našicama, u Hrvatskoj.

Budući da je moj mali grad okružen planinama, moja ideja savršenog dana je uvijek na dohvat ruke: šetnja šumom sa suprugom, sinom i psom, fotografiranje šalica u okruženju šumske magije kako bih nabolje dočarala što me motivira dok ih izrađujem. Keramika kao savršeni spoj proizvodnje i umjetnosti mi pruža kreativno ispunjenje, a najviše me raduje kada dobijem osvrt od osoba kojima je netko kupio moju šalicu na poklon. Brand sam nazvala Gea Magia jer mislim da ima nešto posebno u rukom izrađenom predmetu od zemlje i da ta iskonska energija prirodnog može male rituale ispijanja napitaka učiniti zaista posebnima.

Kontakt:

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.