Kina porinula inteligentni istraživački brod opremljen kineskim tehnologijama

Polazeći iz istočne kineske provincije Shandong, inteligentni istraživački brod nazvan “Haitun 1” započeo je u petak svoje prvo putovanje.

“Haitun 1” (ili Dupin 1), razvijen u Inženjerskom sveučilištu u Harbinu u sjeveroistočnoj kineskoj pokrajini Heilongjiang, dugačak je 25 metara i ima istisninu od 100 tona. Opremljen je dvojnom digitalnom tehnologijom i putem će provesti niz eksperimenata.

Prema Xia Guihuau, profesoru na sveučilištu koji je vodio projekt, brod je dobio ime po dupinima, vrlo inteligentnoj životinji poznatoj po izuzetnom vidu i sluhu.

Xia je objasnio da su na plovilu korištene najnovije tehnologije poput 128-kanalnog lidara od 2 nautičke milje, panoramskog infracrvenog vidnog sustava od 360 stupnjeva i sustava za prepoznavanje zvučnog signala. Ovi napredni instrumenti plovilu omogućuju otkrivanje malih ciljeva pola metra iznad vode unutar udaljenosti od dvije nautičke milje.

Uz detekcijske sposobnosti, plovilo ima mogućnosti daljinskog upravljanja i autonomne navigacije uz pomoć pomorskog digitalnog dvojnog sustava.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.