Marijanska svetišta puna vjernika

Vjernici hodočaste u marijanska svetišta. U našoj zemlji – duga je tradicija štovanja Blažene Djevice Marije. Brojni hodočasnici u svetišta su se uputili pješice.

Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić rekao je u Aljmašu na blagdan Velike Gospe da biti skroman ne znači biti manje vrijedan, već zapravo znači biti realan, te imati pravu sliku o svojim kvalitetama, manama i vrlinama.

Predvodeći središnje misno slavlje u aljmaškom svetištu Gospe od utočišta, Hranić je istaknuo kako je Marijino uznesenje na nebo ostvarenje otajstva Kristove muke i uskrsnuća, ali i stvarnost koja se tiče svih nas, jer nam jasno pokazuje i budućnost čovječanstva.

Poručio je da je Blažena djevica Marija svojom smrću istodobno bila uznesena u nebesku slavu svoga sina Isusa Krista i da je stoga putokaz koji je cilj našeg ljudskog života, a to su nebo i zajedništvo s trojedinim Bogom.

– Marija zna da treba biti otvorena Bogu, i prorokuje da na prvom mjestu nisu moć, uspjeh, novac i slava ovoga svijeta, nego služenje, poniznost i ljubav, i da je to put koji nas vodi u nebo. Taj put služenja u skromnosti, samozatajnoj ljubavi i poniznosti, koji je prošla Marija, čini nas blaženima na našem ovozemaljskom putovanju i otvara nam vrata neba, dodao je nadbiskup Hranić.

Istaknuo je da “biti skroman ne znači biti manje vrijedan, ili poricati vlastite darove i mogućnosti, već zapravo znači biti realan, te imati pravu sliku o svojim kvalitetama, manama i vrlinama”.

Ustvrdio je da biti skroman znači velikodušno i samozatajno stavljati se Bogu u službu te istodobno poštovati i druge, tako da njihove radosti i poteškoće budu i naše te naglasio da je Blažena djevica Marija istinska učiteljica skromnosti i poniznosti.

– One koji su u opasnosti da se podcjenjuju uvijek poziva i opominje da nitko u Božjim očima nije malen i nevažan, ma koliko bio takvim smatran po ljudskim mjerilima, ali nas istodobno uči da se ne precjenjujemo, i ne mislimo da smo nezamjenjivi, ocijenio je Hranić.

Stoga je, kako drži pravo pitanje koje pred svakog od nas stavlja današnja svetkovina, jesu li cilj smisao života nebo i raj, ili se treba brinuti samo o zemaljskom i materijalnom, što će pridonijeti da se mirno i dobro proživi.

– Blažena djevica Marija pokazuje da je nebo i nama nadohvat ruke, ako ne podliježemo zatvorenosti u sebe, zatvorenosti pred Bogom i drugim ljudima, ako ponizno slavimo Boga i velikodušno služimo drugima, rekao je Hranić.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.