Strani mediji prate visokokvalitetni razvoj Kine: pozitivan je uzorak i izvodljiv plan svijetu

U Izvješću 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine istaknuto je kako je visokokvalitetni razvoj prioritet sveobuhvatne modernizacije socijalizma države. Godina 2023. je početna godina sveobuhvatnog provođenja duha 20. Kongresa Partije, a razni društveni krugovi pod vodstvom Centralnog komiteta Partije s Xi Jinpingom kao jezgrom, neprestano postižu izvanredna razvojna dostignuća i osvajaju široku pohvalu međunarodne zajednice. Mediji drugih zemalja smatraju da će Kina odigrati ključnu ulogu u globalnom gospodarskom rastu, dok će istovremeno razvojno iskustvo Kine u brojnim oblastima omogućiti pozitivan uzorak drugim zemljama svijeta.

Američki Newsweek nedavno je otkrio da je prema podacima Svjetske banke, prosječan BDP po stanovniku u Kini narastao s 404 dolara u 1979. na 11560 dolara u 2022., dok je prosječan BDP po glavi u Indiji u istom razdoblju narastao tek od 373 dolara na 2085 dolara. Ti podaci prikazuju razvojni trak uspješnog i specifičnog gospodarstva Kine.

Pakistanski Daily Times je prokomentirao da je, kao druga najveća ekonomija svijeta i zemlja koja je uspjela eliminirati apsolutno siromaštvo, Kina postepeno stajala u središtu svjetske bine. Bilo kakvi politički dokumenti objavljeni u Kini postaju naslovnice i najvažnije vijesti globalnih medija. Danas je svjetski gospodarski rast intenzivno povezan s razvojem kineskog gospodarstva. Kako smatra Međunarodni monetarni fond, Kina će postati središte i ključni čimbenik globalnog gospodarskog rasta. Prema predviđanju, u nadolazećih 5 godina će doprinos Kine gospodarskom rastu svijeta dostići 22,6%, što je duplo više nego doprinos SAD-a svijetu. Godine 2023., očekuje se da će doprinos Kine gospodarskom rastu svijeta iznositi 34,9%, a to je „fantastična je brojka“, zaključio je taj medij.

Britanski Economist je 5. kolovoza u komentaru ispratio razvojni modalitet grada Hefei u srednjem dijelu Kine. Kako je navedeno u tekstu, visokoučinkovit „modalitet Hefeija“ u potpunosti omogućuje gospodarski rast gradova, s Hefeijem kao uzorkom, a Kina upravo promocijom razvoja djelatnosti u nastajanju i razvoja lanaca opskrbi tih djelatnosti, iskoračuje na putu k visokokvalitetnim razvoju.

Portal Modern Ghana je ispratio dostignuća zelenog razvoja Kine. Kako je taj medij primijetio, zadnjih godina kvaliteta zraka u Kini je očigledno poboljšana, ublažavanje zagađenja je postiglo jasan rezultat, i afričke zemlje koje su u problemima zračnog zagađenja trebaju naučiti napredno iskustvo od kineske Vlade. Kina se zalagala za put visokokvalitetnog razvoja, posvećena je zaštiti ekologije osiguravajući industrijski razvoj. Od godine 2013. kada je objavljen „Akcijski plan za kontrolu nad zagađenjem zraka“, tijekom 10 godina Kina je postigla veliki napredak ogromnim naporima, čime je dala veliki doprinos smanjenju globalnog zagađenja u svijetu. U tekstu je istaknuto da je Kina neobičnim uspjesima omogućila iskustvo drugim zemljama svijeta, posebice zemljama na južnoj hemisferu Zemlje. U Africi, uzeti su životi nekoliko milijuna stanovnika zbog zračnog zagađenja, pa afričke zemlje trebaju pratiti i ekološki problem u isto vrijeme industrijskog razvoja, i to uz pomoć kineskog iskustva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.