Gdje se nalazi sljedeća mogućnost tržišta? Kažu da je i dalje „u Kini“

Foto: VCG

Kineska Vlada je 15. rujna objavila gospodarske podatke od kolovoza koji su svjedočili veliku privlačnost kineskog potrošačkog tržišta svijetu. U kolovozu je ukupan obujam maloprodaje robe široke potrošnje narastao za 4,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je za 2,1 postotnu točku više nego u prošlom mjesecu. „Oporavljaju se gospodarski podaci Kine“, „maloprodaja Kine premašuje očekivanje“ … mediji iz inozemstva pridaju pozornost pozitivnom oporavku kineskog gospodarstva.

Iza tih podataka stoji poslovna mogućnost za kojom čezne vanjski svijet. Od početka ove godine, svjetskom gospodarstvu nedostaje snaga za oporavak, a pokazuje se učinak prelijevanja poreznih politika glavnih razvijenih ekonomija. Kinesko gospodarstvo se, unatoč pritisku, dosljedno oporavilo i nastavilo svoju ulogu važnog motora za gospodarski rast svijeta. „Da mogućnost na velikom kineskom tržištu osigura novu pokretačku snagu svijetu“ – i to je bio razlog zašto su brojni prekogranični poduzetnici bez oklijevanja izabrali Kinu kad su bili upitani o tome „gdje se nalazi sljedeća tržišna mogućnost jednaka kao i kineska“.

Foto: VCG

Foto: VCG

Kinesko veliko tržište je u „tečnosti“ s neprekidnom transformacijom i nadogradnjom čime će prekograničnim poduzećima donijeti dosljedni i stabilan rast. U kolovozu, kineski građani su puno više putovali, a zahvaljujući tome potrošnja u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, prijevozu i drugim uslužnim djelatnostima se dosljedno povećavala. Prihod u ugostiteljstvu širom svijeta je narastao za 12,4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a indeksi željezničkog i zrakoplovnog prijevoza, hotelijerstva i drugih poslovnih aktivnosti su se održali iznad 55%, što znači priličnu perspektivu.

Transformacija i nadogradnja potrošnje u Kini zapravo su u istim koracima s transformacijom i nadogradnjom ponuda. Inovacija u tehnologiji u Kini je osigurala udobnost prekograničnim poduzećima za istraživanje i razvoj. Dužnosnik Franklina Templetona, globalne firme za upravljanje imovinom je nedavno na jednoj konferenciji u Singapuru ustvrdio da „broj inženjera koji Kina svake godine obrazuje premašuje taj broj u bilo kojoj zemlji, zbog čega smatram da inovacija vodi do nove mogućnosti“.

Foto: VCG

Foto: VCG

Za prekogranična poduzeća u okolnosti gdje povećavaju nestabilnost, neizvjesnost i nepredvidljivost međunarodnog tržišta, stabilnost i predviđanje su od neobičnog značaja. Svjetska banka je predvidjela da gospodarski rast Kine u 2023. će dostići 5,6%, dok Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj 5,4% a Međunarodni monetarni fond 5,2%. Istovremeno kad je riječ o politikama, razlikuje se od čestih „dramskih preokreta“ kod pojedinih zapadnih zemalja, stabilnost i dosljednost kineskih gospodarskih politika su podrazumijevale olakšavanje nervoze i smirenje prekograničnim poduzećima.

Nema sumnje da će gospodarski oporavak poslije pandemije biti jedan spori proces. Zadnje vrijeme je kineska strana objavila niz mjera za oporavak i povećanje potrošnje, unaprjeđenje razvoja civilnih poduzeća i pojačanje privlačenja stranih investicija. Prilikom nadolazećih Blagdana sredine jeseni i Dana državnosti, praznici će donijeti očito povećanje potrošnje i gospodarskog razvoja, a „Kina i tečnost“ će doprinijeti s više pokretačkih snaga svijetu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.