Kina osuđuje provokativne helikopterske akcije Kanade oko otoka Xisha

Kina poziva kanadsku stranu da strogo ograniči djelovanje svojih snaga na prvoj liniji na moru i u zraku, priopćilo je kinesko Ministarstvo nacionalne obrane u subotu u priopćenju.

Kanadski vojni helikopter s “nepoznatim namjerama” približio se zračnom prostoru kineskog otočja Xisha, kršeći kineske i međunarodne zakone, rekao je Zhang Xiaogang, glasnogovornik ministarstva. Riječ je o činu koji je ugrozio suverenitet i sigurnost Kine, te je bio zlonamjeran i provokativan čin sa skrivenim motivima, dodao je.

Zhang je oštro osudio provokativne akcije Kanade, uključujući neodgovaranje nakon više rundi upozorenja pomorskih i zračnih snaga Kineske narodne oslobodilačke vojske i lete helikoptera na ultra malim visinama. Kanadski mediji također su nakon toga rasplamsali incident i ocrnili Kinu, rekao je.

Akcije odgovora Kine su profesionalne i u skladu s normama, naglasio je Zhang, pozivajući Ottawu da prestane pretjerivati i napuhavati situaciju, te strogo obuzdati akcije svojih morskih i zračnih snaga na prvoj liniji kako bi spriječila nesreće na moru i u zraku.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.