Predstojeći susret predsjednika Kine i SAD-a privlači pozornost javnosti u Europi

Foto: VCG

Na poziv američkog predsjednika Joea Bidena, kineski predsjednik Xi Jinping otputovat će u Sjedinjene Američke Države na sastanak predsjednika Kine i SAD-a te će sudjelovati na 30. sastanku čelnika APEC-a. Predstojeći susret dvojice šefova država izazvao je veliku pozornost svjetske javnosti, pa tako i europske.

Richard Kozul-Wright, direktor Odjela za globalizaciju i razvojne strategije Konferencije Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD-a), rekao je da rješenje mnogih problema u današnjem svijetu zahtijeva uspostavu zdravih suradničkih odnosa Kine i SAD-a te da velike sile trebaju surađivati jedna s drugom na putu prema budućnosti.

Martin Soros, austrijski slobodni novinar rekao je da su nedavno Kina i SAD pokazale ohrabrujuće znakove popuštanja. U tom kontekstu, čelnici EU-a također bi trebali tražiti i pronaći način suradnje s Kinom usmjeren na budućnost.

Profesor Enver Bytyçi, direktor albanskog Instituta za studije jugoistočne Europe, rekao je da su uravnoteženi, recipročni i stabilni kinesko-američki odnosi u interesu svih zemalja u svijetu i u skladu s praktičnim potrebama Europe.

Volodimir Urusov, stručnjak na Kijevskom nacionalnom sveučilištu u Ukrajini, rekao je da oporavak globalnog gospodarstva, odgovor na klimatske promjene i rješavanje međunarodnih i regionalnih gorućih pitanja zahtijevaju koordinaciju i suradnju između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.