Kineski posebni izaslanik stigao u Bruxelles radi mirovnih pregovora o Ukrajini

Foto: CFP

Posebni kineski izaslanik u utorak je u Bruxellesu, drugoj postaji njegovog drugog kruga putujuće diplomacije u Europi, održao odvojene razgovore s dužnosnikom EU-a i švicarskim diplomatom o mirovnim pregovorima o ukrajinskoj krizi.

Li Hui, posebni predstavnik kineske vlade za pitanja Euroazije i Simon Mordue, glavni savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Europskog vijeća, održali su iskrenu i detaljnu razmjenu mišljenja o situaciji u ukrajinskoj krizi, mirovnim pregovorima i drugim pitanjima od zajedničkog interesa i zabrinutosti.

Tijekom razgovora, Li je također europskim dužnosnicima izrazio oštro kinesko stajalište da se čvrsto protivi jednostranim sankcijama EU-a i “jurisdikciji dugom rukom” protiv kineskih poduzeća.

U utorak su Li i Gabriel Luechinger, voditelj Odjela za međunarodnu sigurnost u švicarskom Saveznom ministarstvu vanjskih poslova, održali konstruktivnu komunikaciju o mirovnim pregovorima u Ukrajini i pripremama Švicarske za mirovnu konferenciju.

Li je rekao da cijeni posao koji je Švicarska učinila za promicanje mirovnih pregovora.

Kineski posebni izaslanik također je izvijestio Luechingera o svojoj prethodnoj komunikaciji s relevantnim zemljama i rekao da će Kina nastaviti posredovati među sukobljenim stranama, graditi konsenzus i surađivati sa Švicarskom i međunarodnom zajednicom u cjelini na promicanju ranog prekida vatre.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.