Iz ove tiskovne konferencije je svijetu odaslana jasna poruka

Kako Kina gleda svijet? Kakva je interakcija između Kine i svijeta? U ranom, proljetnom ožujku je Wang Yi, član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i ministar vanjskih poslova na tiskovnoj konferenciji tijekom Zasjedanja Svekineskog narodnog kongresa i Svekineskog narodnog političkog savjetodavnog vijeća, odgovorio na pitanja kineskih i inozemnih novinara u vezi s odnosima među silama. Govorio je i o vrućim pitanjima regije, upravljanjem svijetom i drugim temama. Odgovorima na ta pitanja, svijet je primio jasnu poruku: Kina upravo vlastitom stabilnošću osigurava svijetu više izvjesnosti.

„Kina odlučno djeluje kao snaga mira, stabilnosti i napretka svijeta.“ Brojni inozemni mediji su citirali ovu izjavu kineske strane kao deklaraciju kineske diplomacije, a također je riječ o tri dimenzije preko koje se može razumjeti kako Kina doprinosi svijetu stabilnošću.

Mir je najveći prioritet. Trenutno se nastavlja ukrajinska kriza, eskalira situacija između Palestine i Izraela i intenziviraju se geopolitički sukobi. Kao velika zemlja s miroljubivošću u genima, Kina ne samo da se zalaže za vlastitu sigurnost i stabilnost, već i aktivno djeluje za svjetski mir.

Stabilnost predstavlja temelj razvoja. Danas, jedna zapadna sila izvodi unilateralizam i protekcionizam, čime teško udara na međunarodni poredak osnovan poslije Drugog svjetskog rata i intenzivira svjetsku nestabilnost. Za zaštitu globalne strateške stabilnosti, velika sila nosi ključnu odgovornost. Na tiskovnoj konferenciji kineska strana je, kad je pitanju odnos između Kine i SAD-a, Kine i Europe kao i između drugih sila, izrazila stav da su „međusobno poštivanje, miroljubiv suživot i suradnja na zadovoljstvo svih strana zajednički smjer kineske i američke strane“, kao i da „blokovska konfrontacija neće uspjeti ako se Kina i Europa zalažu za suradnju na uzajamnu korist“. Dotičnim zemljama bi vrijedilo ozbiljno razmisliti o tim stavovima.

Razvoj je zlatni ključ za rješavanje svih problema. Ispred nedostatka pokretačke snage za globalni razvoj i razdvajanje lanaca kod pojedinih zemalja, Kina je odlučno najavila da se obavezno oblikuje otvoreno svjetsko gospodarstvo. Na tiskovnoj konferenciji je kineska strana proglasila da će od 14. ožujka početi probu bezviznog režima prema putnicima s putovnicama Švicarske, Irske, Mađarske, Austrije, Belgije i Luksemburga, čime je poslala pozitivnu poruku i odlučnost za otvaranje.

Da svijet bude ljepši – to je želja Kine, ali i odgovornost Kine. Prilikom ulaska svijeta u razdoblje nestabilnosti i promjene, razne zemlje sve više osjećaju važni značaj oblikovanja Zajednice koja dijeli budućnost čovječanstva, prepoznajući neophodnost „stabilizatora“ Kine. U proljeće 2024., odaslana poruka na kineska „Dva zasjedanja“ je donijela svijetu nadu za stabiliziranje i poboljšavanje.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.