Kina u perspektivi: Nova knjiga kineskog proračuna pokazala fiskalne prioritete za 2024.

Kineski središnji i lokalni proračuni za 2024. koje je odobrilo kinesko najviše zakonodavno tijelo objavljeni su u srijedu, s pojedinostima o nizu mjera i instrumenata politika za ubrzanje gospodarskog oporavka uz poticanje socijalnog poboljšanja.

Izdavanje ultra-dugoročnih posebnih državnih obveznica vrijedno  bilijun juana (oko 140,9 milijardi američkih dolara) ove je godine privuklo veliku pozornost.

Posebne državne obveznice imaju ulogu u poboljšanju fiskalne situacije, povećanju državnih ulaganja, poticanju društvenih ulaganja, stabilizaciji očekivanja i promicanju razvoja bez utjecaja na omjer deficita i BDP-a.

Kina je izdala posebne državne obveznice 1998., 2007. i 2020. godine i sva su izdanja pozitivno utjecala na gospodarsku i društvenu stabilnost i poboljšanje.

Obveznice će se koristiti za usmjeravanje na potporu znanstvenim i tehnološkim inovacijama, integriranom urbano-ruralnom razvoju, koordiniranom regionalnom razvoju, prehrambenoj i energetskoj sigurnosti te visokokvalitetnom rastu stanovništva, rekao je Zheng Shanjie, direktor Nacionalnog povjerenstva za razvoj i reforme, vrhovnog kineskog tijela za gospodarsko planiranje.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.