Kina i Rusija ispravnim načinom suživota inspiriraju svijet tijekom nestabilnosti

Foto: VCG

U kineskom Nacionalnom kazalištu 16. svibnja održano je važno događanje za odnose Kine i Rusije – svečanost otvaranja „Kinesko-ruske godine kulture“, kao i koncert povodom 75. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Rusije. Ova kulturna manifestacija dobro je prikazala prijateljstvo dviju sila koje je se tijekom dugih godina učvrstilo.

Istog je dana kineski predsjednik Xi Jinping s ruskim kolegom Putinom održao sastanak i susret u maloj skupini. Čelnici Kine i Rusije sveobuhvatno su sumirali uspješna iskustva u diplomatskim odnosima između Kine i Rusije tijekom zadnjih 75 godina, duboko su razmijenili mišljenja o bilateralnim odnosima i važnim međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa te su isplanirali daljnju bilateralnu suradnju. Kina i Rusija također su objavile zajedničko priopćenje i potpisale brojne suradničke dokumente, čime su bilateralnim odnosima doprinijele novom pokretačkom snagom.

Foto: VCG

Foto: VCG

Od 2013. čelnici Kine i Rusije sastali su se više od 40 puta. Pod strateškim vodstvom čelnika dviju zemalja, bilateralni odnosi dostigli su najvišu razinu u povijesti. Tijekom cijelog ovog razdoblja, koja je tajna uspješnosti kinesko-ruske suradnje? „Treba naglasiti Pet načela mirnog suživota, uzajamno se poštovati, uvažavati ravnopravnost, međusobno poštovanje i uzajamne brige te u suštinskim smislu jedni drugima pružati pokretačku snagu za razvoj i prosperitet“ – rekao je Xi o ispravnom načinu suživota Kine i Rusije.

Ova iskustva puna povijesnih mudrosti pokazala su smjer daljnjeg napretka kinesko-ruskih odnosa te su dubinski inspirirala svijet tijekom nestabilnosti. Ako se osvrnemo na povijest, shvatit ćemo da je suživot velikih sila uvijek bio teško pitanje. Danas, pojedine zapadne sile samovoljno obavljaju „konkurenciju među silama“, izazivajući podijele i konfrontacije u svijetu. Na suprotnoj strani, dosljedan stabilan razvoj kinesko-ruskih odnosa pokazao je da i velike sile ipak mogu pronaći ispravan način suživota i snažnim bilateralnim odnosima doprinijeti svijetu razvojem, suradnjom i sigurnošću.

Foto: VCG

Foto: VCG

Ove je godine Rusija predsjedavajuća zemlja BRICS-a, a Kina će biti sljedeća predsjedavajuća zemlja Šangajske organizacije za suradnju. Obje su zemlje izrazile volje za međusobnu podršku u tim poslovima. Analitičari su istaknuli da će intenzivna koordinacija Kine i Rusije na međunarodnoj sceni pomoći u ograničavanju hegemonističkih poteza pojedinih zapadnih zemalja i tako osigurati da svijet ne zapadne u blokovsku konfrontaciju, a također će omogućiti razvoj i jačanje globalnog juga, zbog čega ima veliki značaj za usavršavanje upravljanja svijetom i zaštitu svjetskog mira i razvoja.

Poslije tri četvrtine stoljeća, kinesko-ruska suradnja i dalje donosi rezultate. Ispred nove budućnosti, ovi dobri susjedi, prijatelji i partneri nastavit će napredovati zajedničkim snagama i jedan drugom pomagati u razvoju. Prosperitet i stabilnost svijeta zahvaljujući tome će dobiti više pozitivne energije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.