Je li Hrvatska postala preskupa za turiste?

Prošle su turističke sezone u Hrvatskoj jedna od glavnih tema bile – visoke cijene. Ove godine do novih većih poskupljenja ne bi trebalo doći, pa će se cijene kretati na razini prošlogodišnjih. To bi Hrvatsku ostavilo cjenovno konkurentnom na mediteranskom turističkom tržištu.

Peteročlana obitelj iz Njemačke uživa na zlatnom otoku. Na krčkoj rivi osvježili su se kuglicom sladoleda. Platili su je euro i pol, cijenama su, kažu, zadovoljni.

– Cijene su slične kao u Njemačkoj, nije preskupo. Potrošit ćemo između 600 i 700 eura, uključujući smještaj u privatnoj kući, to je u redu za produljeni vikend, rekao je Sandro iz Njemačke.

– Cijene u predsezoni nismo dizali, za sezonu je ipak bilo malo korekcija. Ne mnogo, nekakvih možda 5 posto veće cijene, kazala je Stela Stublić, privatna iznajmljivačica.

Skupina Austrijanaca odsjela je u kampu. Na produljeni vikend potrošit će oko 500 eura po osobi.

– Ja sam cijenama pozitivno iznenađen jer sam mislio da će biti skuplje zbog prelaska na euro, ali s mojeg gledišta sve je još dosta pošteno, uspoređujući s drugim zemljama, Italijom na primjer, rekao je Marcus iz Austrije.

Cijene u turizmu, kažu turistički stručnjaci, vrhunac su dosegnule prošle godine.

Nakon pandemije, malo je tko pitao koliko što stoji, svi su bili željni putovanja, a dogodila se i inflacija. Zato su cijene u dvije postpandemijske godine porasle za 30 pa i 40 posto, ali sada su se stabilizirale i ne bi trebale rasti ili će porasti minimalno., više pročitajte na hrt.hr.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.