Predstava lažne demokracije i “neovisnosti” Tajvana ne može zavarati međunarodnu zajednicu

Foto: VCG

Načelnik kineskog područja Tajvana Lai Ching-te 20. svibnja je u govoru spomenuo takozvanu „demokraciju“ i rekao kako je Tajvan „svijetla točka svjetskog demokratskog poretka“, pokušavajući time dati lažnu legitimnost zalaganjima za „neovisnost Tajvana“. Međutim, bez obzira na njegovu retoriku, stvarnost lažne demokracije i neovisnosti Tajvana ne može se sakriti, niti će išta promijeniti činjenicu da je Tajvan neotuđiv dio kineskog teritorij.

Tijekom proteklih osam godina tajvanska je Demokratska napredna stranka ulagala velike napore u uklanjanje političkih protivnika na otoku, kršeći demokratske kriterije i degradirajući stanje tajvanske demokracije. Na Tajvanu već dugo velik dio stanovništva smatra kako ponašanje Demokratske napredne stranke uzrokuje „regresiju demokracije“. Istovremeno, Lai Ching-Te i njegovi suradnici ne priznaju načelo jedne Kine, čime su smanjili prostor Tajvana u međunarodnim poslovima.

Usred unutarnjih i vanjskih poteškoća, vlasti Demokratske progresivne stranke snažno su zagovarale “da svijet vidi Tajvan” i nastojale su promicati “internacionalizaciju tajvanskog pitanja”. Uglavnom se oslanjaju na dvije metode: Prvo, hvale se vitalnu poziciju Tajvana u globalnim industrijskim i opskrbnim lancima i podižu svoju vrijednost; drugo, koriste retoriku “demokracije” za iskrivljavanje povijesti Tajvana i potkopavanje pravnog statusa Tajvana u pokušaju da obmanu međunarodnu zajednicu.

Foto: VCG

Foto: VCG

Zapravo, zapadne zemlje koje drže zastavu „demokracije“ nikako ne predstavljaju cijelu međunarodnu zajednicu, niti će promijeniti međunarodne odredbe i kriterije. Njihovo povlađivanje tajvanskoj administraciji snažnije je u riječima nego u djelima i nikako neće izmijeniti međunarodni poredak uspostavljen nakon Drugog svjetskog rata.

Kineska Narodnooslobodilačka vojska izvela je od 23. do 24. svibnja vojne manevre u okolini otoka Tajvana, kao strogu kaznu za separatistička nastojanja postizanja „neovisnosti Tajvana“ i ozbiljno upozorenje vanjskim snagama koje planiraju ometanje i provokacije kineskih snaga. Manevri su istovremeno pokazali kinesku odlučnost i sposobnost za zaštitu državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Tajvan je kineski Tajvan, nije takozvani „svjetski Tajvan“. Bez obzira na Lai Ching-Teove odnose s inozemnim silama, ništa neće promijeniti činjenicu da je Tajvan neotuđiv dio kineskog  teritorija, niti će spriječiti povijesni trend kineskog ujedinjenja. Snage koje pokušavaju podijeliti zemlju i izdati nacionalne interese neće uspjeti. Njihova lažna demokracija i pokušaji postizanja neovisnosti neće prevariti međunarodnu zajednicu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.