Osmerostruki poraz tajvanskih pokušaja sudjelovanja u Svjetskoj zdravstvenoj skupštini dokazuje da zalaganje za neovisnost Tajvana vodi u slijepu ulicu

Foto: VCG

77. Svjetska zdravstvena skupština 27. svibnja je ponovno jasno odbila prijedlog pojedinih zemalja za pozivanje Tajvana na sudjelovanje u skupštini sa statusom promatrača, što je osmi put da je administracija Tajvana pretrpjela poraz u pokušavanju sudjelovanja na ovoj svjetskoj konferenciji. Ovo u potpunosti pokazuje da načelo jedne Kine predstavlja i volju naroda i trend vremena.

Prijedlog pojedinih zemalja u vezi s Tajvanom samo je beskoristan komad papira jer krši načelo jedne Kine, koje je potvrđeni osnovni kriterij u Rezoluciji 2758 UN-a i Rezoluciji 25.1 Svjetske zdravstvene skupštine. Također je preduvjet za regiju Tajvan kad je riječ o sudjelovanju u međunarodnim aktivnostima. Višestruko odbijanje ovog prijedloga u Svjetskoj zdravstvenoj skupštini pokazuje kako međunarodna zajednica poštuje Povelju UN-a i osnovne kriterije međunarodnih odnosa.

Tajvanskoj bi administraciji bilo bolje ne ulaže beskorisne napore u pokušaje sudjelovanja na konferencijama, već razmisli zbog čega je regija Tajvan od 2009. do 2016. mogla sudjelovati na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini sa statusom promatrača, a nakon toga više ne? Razlog je u tome što lokalna Demokratska napredna stranka tvrdoglavo inzistira na „neovisnosti Tajvana“ i odlučno ne priznaje Konsenzus od 2. rujna kojim je usvojeno i priznato načelo jedne Kine, čime je izgubljena politička osnova za sudjelovanje Tajvana u Svjetskoj zdravstvenoj skupštini.

Foto: VCG

Foto: VCG

Što se tiče Sjedinjenih Američkih Država, godinama su Tajvan koristile kao šahovu figuru za sprječavanje kineskog razvoja. Posljednjih su godina neprekidno podržavale tajvansko sudjelovanje na konferencijama, kršeći crvenu liniju načela jedne Kine. Ove se godine u SAD-u održavaju izbori te nije teško se razumjeti zašto pojedini američki političari pokušavaju privući glasače podrškom Tajvanu i čvrstim protivljenjem Kini.

SAD i Tajvan pokušavaju kontrolirati međunarodnu politiku koristeći Svjetsku zdravstvenu skupštinu, ali međunarodna zajednica to jasno shvaća te je dala odlučan odgovor i većina je svjetskih zemalja u posljednje vrijeme ponovila da čvrsto inzistiraju na Rezoluciji 2758 Opće skupštine UN-a te poštuju načelo jedne Kine i protive se sudjelovanju Tajvana na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini. Više od sto država posebnim je pismom generalnom tajniku te organizacije izrazilo podršku Kini.

Na svijetu postoji samo jedna Kina, a Tajvan je dio kineskog teritorija. Bez obzira na pokušaje Demokratske napredne stranke i pojedinih zemalja, ništa ne može promijeniti ovu činjenicu. Načelo jedne Kine je nepokolebljivo, a “oslanjanje na strane zemlje u traženju neovisnosti” i “korištenje Tajvana za obuzdavanje Kine” osuđeni su na neuspjeh.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.