U Unikomu su predstavljeni rezultati novog načina obračuna odvoza otpada. Direktor Davor Vić istaknuo je da se taj sustav pokazao uspješnim te svoje zadovoljstvo potkrijepio konkretnim podacima. Podsjetio je da je Osijek među prvim gradovima u Hrvatskoj počeo s provođenjem te zakonske obveze i zaključio da je novim sustavom naplate uvedenim 1. studenog 2018. godine ispravljena i svojevrsna nepravda.

Nema poskupljenja

– U Osijeku ste do tada plaćali isti račun bez obzira koliku ste količinu komunalnog otpada proizveli. Pokazalo se da ovaj sustav kojim se plaća samo predana količina otpada zaista funkcionira i da su građani to prepoznali. Prema statističkim podacima koje dobivamo iz informacijskog sustava uspostavljenog putem čipiranja posuda, evidencije korištenja usluge, vidljivo je da se u individualnom sektoru sa četiri do pet mjesečnih pražnjenja posuda palo na 2,4 pražnjenja. Također je u kolektivnom stanovanju velik broj zgrada smanjio svoje zajedničke volumene odloženog otpada i automatski su akontativni računi od početka godine smanjeni i za 50 posto. Znači, nema govora o poskupljenju, a oni koji su smanjili broj odvoza i koji kompostiraju imaju manje račune nego do sada. Oni koji imaju potrebu svaki tjedan iznositi svoju posudu imaju veće račune i dobit će u ovom obračunskom razdoblju određeni dug. U kolektivom stanovanju trećina građana je u preplati i njima ćemo dio novca oprostiti kroz iduće obračunsko razdoblje, trećina ima određeni dug, a trećina je vrlo dobro pretpostavila kakav im volumen uistinu treba, rekao je Vić.

Bolja komunikacija s građanima

Naglasio je i kako je komunikacija s korisnicima postala mnogo češća zbog čega su nabavili novu telefonsku centralu, uveli više info linija i onemogućili propuštene pozive, odnosno, ukoliko se nitko ne javi, poziv će biti zabilježen, a pozivatelju će se javiti kontrolor ili dispečer u što kraćem vremenskom razdoblju. Uvedena je i popodnevna smjena na blagajni jednom tjedno – utorkom do 19 sati, radi dodjele vrećica, plaćanja računa i ostalih poslova.
Bilo je riječi i o novim reciklažnim dvorištima u Retfali i Gornjem gradu koja bi uskoro trebala profunkcionirati.
– Prije dva tjedna obavljen je tehnički pregled u novim reciklažnim dvorištima, potrebno je još ukloniti neke nedostatke kako bi u rujnu dvorišta mogla početi s radom. Ta su reciklažna dvorišta puno veća i modernija od onoga na Jugu 2, koje je bilo svojevrsni pilot projekt i ispitivanje koliko građani imaju sluha za takvo što, napomenuo je Vić i dodao kako su u planu i posude za biootpad jer je natječaj Ministarstva zaštite okoliša proveden i u tijeku je odabir isporučitelja. Nakon toga kreće rok od 150 dana kada bi trebale biti dostavljene posude svim jedinicama lokalne samouprave i u tom bi roku posude trebale biti podijeljene svakom korisniku.

Tekst i foto: Melita Berečić

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.