Reforma, otvaranje i potrošnja će biti glavni alati Kine za pomoć u održavanju gospodarstva stabilnim kroz iduću polovicu godine i nakon toga, kako su zacrtali tvorci politika u općem programu za pomoć pri kretanju kroz gospodarske poteškoće.

Politički biro Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) je u utorak održao sastanak na kojem je sagledana gospodarska situacija i postavljen smjer budućeg rada.

Sastanak je održan dok se svjetsko najveće gospodarstvo u razvoju suočava sa silaznim gospodarskim pritiskom. Službeni podaci su u srijedu pokazali da su se proizvodne aktivnosti u zemlji tijekom srpnja nastavile stezati.

“Dok se kinesko gospodarstvo suočava s novim rizicima i sve većim silaznim pritiskom, zemlja bi se trebala usredotočiti na dugoročne trendove i ključna pitanja kako bi pretvorila krize u prilike,” stoji u izjavi objavljenoj nakon sastanka.

Prema sastanku, Kina će nastaviti provoditi aktivnu fiskalnu i razboritu monetarnu politiku. Politike smanjivanja poreza i naknada se trebaju nastaviti provoditi.

“Smanjivanje poreza i naknada služi kao glavno sredstvo pozitivne financijske politike, a ključ za njihovu provedbu je pažljiva procjena učinkovitosti politika i omogućivanje dovoljno podržavajućeg rada,” rekao je Yang Zhiyong, istraživač Kineske akademije društvenih znanosti.

Kineska središnja banka je podigla kvote za ponovno posuđivanje za 50 milijardi juana (približno 7,3 milijardi američkih dolara) radi jačanja financijske podrške malim i mikro tvrtkama i privatnim poduzećima.

Izjava također ističe da će se Kina pridržavati principa “stanovi su za život u njima, ne za špekulacije,” odražavajući odlučnost za dugoročno osiguravanje stabilnog razvoja tržišta nekretninama.

Wang Tao, ekonomist iz UBS-a, je izjavio da su izjava i nedavno stezanje uglavnom usmjereni na sprečavanje da previše resursa odlazi u imovinski sektor, a ne slabljenje imovinskog tržišta na bilo kakav značajan način.

Izjava poziva na više napora za produbljenja strukturalne reforme opskrbe i širenje domaćeg tržišta.

“Domaća potražnja će imati koristi od politika za povećanje imovinskog dohotka ruralnih stanovnika i unapređenje kvalitete srednje i visoko vrijedne potrošačke robe,” rekao je Li Chengjian, istraživač Razvojno istraživačkog centra Državnog vijeća.

Radi daljnjeg jačanja kulturne potrošnje i turističkog sektora, na izvršnom sastanku državnog vijeća u srijedu su lokalne vlasti pozvane da smanje cijene karata za panoramska područja ili ih učine besplatnima, dok su potaknuti kupovina, ugostiteljstvo i nastupi u noćnim satima.

Također je zahtijevano daljnje poticanje razvoja sektora e-trgovine u ruralnim područjima i ohrabreno unapređenje logistike hladnih lanaca za poljoprivredne proizvode.

Ističući kako je cilj niza najnovijih politika unapređenje reforme i otvaranja, Tu Xinquan, profesor na Sveučilištu međunarodnog poslovanja i ekonomije, očekuje kako će iduća runda reformi biti dublja, s brzina otvaranja veća.

IZVOR: croatian.cri.cn

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.