Osječka tvrtka Unikom učinila je još jedan korak prema boljoj komunikaciji s građanima, olakšavajući im plaćanje računa, ujedno pridonoseći čuvanju okoliša. Naime, račune za odvoz komunalnog otpada moguće je dobivati u elektroničkom obliku. Riječ je o modernom i ekološkom načinu plaćanja računa bez naknade, čime se štedi i na troškovima papira, ispisa, kuvertiranja i dostave računa.

Jednostavno plaćanje

– Dovoljno je da građani otvore i-Račun u svojoj poslovnoj banci. Takav račun čine e-Uplatnica i e-Račun i plaćanje se obavlja doslovce jednim klikom. Kako bi se račun platio, nije potrebno ništa unositi ili prepisivati s papira, svi podaci bit će unaprijed ispunjeni u obliku e-Uplatnice. Na taj se način uklanja mogućnost pogreške, a plaćanje se obavlja brzo i jednostavno. Važno je naglasiti da Unikom snosi naknadu za plaćanje i-Računa svim građanima koji ga ugovore, što znači da ne moraju plaćati dodatne dvije kune kao pri uobičajenom plaćanju internet bankarstvom ili na mjestu obavljanja platnog prometa.U svakom trenutku, prije i nakon plaćanja računa, građani mogu svoj e-Račun u PDF obliku pregledavati i preuzeti putem internet bankarstva, rekao je Vjeran Marijašević, voditelj komunikacija tvrtke Unikom i dodao da na taj način neće više biti izgubljenih i zaboravljenih te zbog toga neplaćenih računa.

I-Račun može se besplatno ugovoriti u sljedećim bankama: Addiko, HPB, OTP, PBZ i ZABA, a e-Obavijest da je račun pripremljen za plaćanje u internet bankarstvu građanima će stizati na upisanu e-mail adresu. Klijentima PBZ-a i ZABA-e na e-mail adresu bit će odmah poslan i račun kao privitak e-Obavijesti.

Plaćanje na vrijeme uz e-Nalog

Unikomu će za svaku e-Uplatnicu i e-Račun biti poslana e-Povratnica koja će sadržavati
informaciju o uspješnom ili eventualno neuspješnom slanju uplatnice ili računa. Svim
korisnicima kojima slanje uplatnice ili računa bude neuspješno, računi će biti poslani u papirnatom obliku odmah po zaprimanju e-Povratnice s informacijom o neuspješnom slanju elektroničkim putem.

– Tu je i e-Nalog, odnosno moguće je ugovoriti uslugu i-Račun i uslugu izravnih terećenja ili ovlaštenih povlačenja. Usluga i-Račun omogućit će dobivanje elektroničkog računa, a e-Nalog će se izvršiti na dan dospijeća.

Na taj način građani se ne moraju brinuti hoće li račun platiti na vrijeme. Zahtjev za i-Račun jednostavno je podnijeti putem internet bankarstva svoje banke. Svaki zahtjev sadrži OIB, ime i prezime i poziv na broj računa. Ovakvim se plaćanjem osim uštede vremena i novca, troši manje papira čime se štede i naše šume, istaknuo je Marijašević. Napomenuo je kako je na svakom građaninu odluka želi li zadržati postojeći način plaćanja računa ili prijeći na ovu ekološku i modernu internetsku uslugu.

Više o i-Računu može se doznati na internetskoj stranici www.i-račun.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.