Imućan, kozmopolitski, igralište za bogataše. To je popularna slika kineske Posebne upravne regije Makao, u susjedstvu pokrajine Guangdong i također Posebne upravne regije Hong Kong.

Dvadeset godina nakon što se ta bivša portugalska kolonija vratila pod vladavine Kine po principu “jedna zemlja, dva sustava”, Makao je ostvario stabilan gospodarski rast s višom kvalitetom života za svoje stanovnike te je održao društvenu harmoniju između različitih zajednica.

BDP te posebne uprave regije je skočio s 51,9 milijardi patakasa (6,44 milijardi američkih dolara) u 1999. na 444,7 milijardi patakasa (55,2 milijarde američkih dolara) u 2018. Teritorij koji pokriva ukupno područje od 30,8 kvadratnih kilometara sa stanovništvom od 672 000 ljudi je prošle godine zabilježilo BDP po glavi stanovnika od 86 355 američkih dolara, što ga čini drugim n
ajbogatijim gospodarstvom na svijetu prema BDP-u po glavi stanovnika.

Kineski 13. Petogodišnji plan podržava promociju raznolikog razvoja gospodarstva Makaa i naglašava njegovu ulogu kao središta za turizam i odmor svjetske klase, kao i uslužne platforme za trgovinsku suradnju između Kine i zemalja portugalskog govornog područja.
U studenom 1999., mjesec prije primopredaje, je Europska komisija usvojila objavu naslovljenu “EU i Makao: nakon 2000.” Objava priznaje da principi postavljeni u Temeljnom zakonu Posebne uprave regije Makao i potpuna provedba principa “jedna zemlja, dva sustava” jamče poseban društveni, gospodarski i kulturni identitet Makaa.

Europska unija je 2018. Makau bila drugi najveći izvor uvoza nakon kopnene Kine te čini 25% ukupnog uvoza Makaa. Međutim, manje od 1,7% izvoza Makaa odlazi u Europu, što stvara dugotrajni trgovinski višak u korist EU-a. Kako potražnja za uvozom nastavlja rasti, Makao predstavlja ogromnu poslovnu priliku za Europu i šire.

Prema Indeksu ekonomskih sloboda za 2019., koji je objavila zaklada the Heritage, Makao je 34. među 180 gospodarstava u cijelom svijetu i 9. u regiji Azije i Pacifika.

Šire zaljevsko područje se sastoji od posebnih upravnih regija Hong Konga i Makaa i devet gradova u pokrajini Guangdong. U nacrtu Šireg zaljevskog područja objavljenim u veljači je Makao određen kao četiri ključna grada, s Hong Kongom, Shenzhenom i Guangzhouom, namijenjena igranju ključne uloge u razvoju regije.

“Makao je zlatni rudnik s ograničenim resursima,” rekao je Chen Xinxin, istraživač s Pravnog instituta Kineske akademije društvenih znanosti. Chen je rekao kako će Šire zaljevsko područje pomoći Makau da proširi gospodarstvo, a Makao će pomoći kineskom kopnu da “izađe” u svijet.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.