Generalni direktor tvrtke za autobusni prijevoz Arriva za Hrvatsku Dražen Divjak i potpredsjednik tvrtke Yutong, vodećeg kineskog proizvođača električnih autobusa Franco Mineireo, u Osijeku su potpisali sporazum o suradnji, s ciljem uvođenja održivih tehnologija u cestovni prijevoz putnika u Hrvatskoj.


Sporazum o suradnji s Yutongom korak je više u smjeru minimiziranja Arrivinog utjecaja na okoliš te ostvarivanja ekoloških ciljeva sukladno Direktivi Europske unije o promicanju čistih i energetski učinkovitih vozila u cestovnom prijevozu kojom je definiran minimalan udjel čistih vozila u Hrvatskoj od 27 posto za razdoblje 2021. – 2025., odnosno 38 posto u razdoblju 2026. – 2030. godine.


Kako bi što prije pokrenula uvođenje održivih tehnologija u prijevozničku granu Hrvatske, Arriva je proteklih mjeseci intenzivno dogovarala suradnju s kineskom tvrtkom specijaliziranom za istraživanje i razvoj te svjetskim liderom u proizvodnji električnih autobusa koji prometuju u više od 310 gradova u Kini te u 30 zemalja diljem svijeta.
Nakon potpisivanja sporazuma Dražen Divjak izrazio je zadovoljstvo uspostavom suradnje s ovom renomiranom tvrtkom: “Udružiti smo snage kako bi Hrvatska ostala zelena. Arriva obavlja linijski prijevoz na području od Belog Manastira do Umaga i Dubrovnika, točnije u 14 županija i gotovo na svim otocima gdje isti postoji. Kao najveći prijevoznik svjesni smo svog utjecaja na okoliš i odgovornosti koju imamo glede uvođenja novih tehnologija. Smanjenje emisije CO2 jedan je od strateških ciljeva naše kompanije te vjerujemo da ćemo kombinacijom domaćeg iskustva, iskustava Arrivinih tvrtki koje imaju električna vozila u svojoj floti te Yutongovom tehnologijom biti poželjan i odgovoran partner Vladi, jedinicama lokalne uprave i samouprave te ostalim prijevoznicima koji će slijediti Arrivin primjer u smanjenju ugljičnog otiska”, poručio je Divjak.


Zadovoljan je bio i potpredsjednik Yutonga Franco Miniero: “Izuzetno nam je drago da ćemo s Arrivom krenuti zajedno u razvijanje projekata za zelenu Hrvatsku. Potpisivanje Sporazuma o suradnji predstavlja stepenicu više u postojećim odnosima koje Yutong ima s Arriva grupom. U partnerstvu s Arrivom napraviti ćemo sve što je u našoj moći da Hrvatsku očuvamo zelenom i pridonesemo smanjenju emisije CO2 u vašoj prelijepoj zemlji”, rekao je Miniero.


Predstavnike Arrive i kineskog Yutonga primio je i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić. Nakon što su ga upoznali s budućom suradnjom dviju tvrtki, župan je poručio da mogu računati na njegovu bezrezervnu podršku.


– Mi smo županija čije se gospodarstvo u velikoj mjeri zasniva na poljoprivredi i turizmu, stoga su ovakvi ekološki projekti naša strategija i budućnost. S gospodinom Divjakom i tvrtkom Arriva uspješno surađujem dugi niz godina te ću sa zadovoljstvom podržati i ovaj hvalevrijedan projekt – poručio je Anušić.


Ivica Korman

 

IZVOR – croatian.cri.cn

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.