Nedavno je neovisna internetska stranica “Siva zona” objavila detaljan pregled tvrdnji glavnih medija o tome kako je Kina u Xinjiangu uhitila milijune Uygura. Gledajući priče koje objavljuju udruge poput Guardiana, novinari The Greyzone su otkrili da podaci citirani u tim pričama potječu od nevladine udruge koju financira država SAD-a pod nazivom Mreža kineskih branitelja ljudskih prava (CHRD). SAD je na zlu glasu zbog svojih “okretnih vrata” u politici. Visokopozicionirani dužnosnici mogu se pridružiti korporacijama ili biti članovi odbora odmah nakon napuštanja vladinih položaja.

Međutim, ispostavilo se da informacije unutar američke vlade prolaze i kroz okretna vrata. I baš kao što okretna vrata u politici mogu rezultirati korupcijom, tako i okretna vrata u informacijama mogu proizvesti štetne rezultate.

Na jednoj se razini lažne informacije tako održavaju. Grayzone je otkrio da je sam CHRD financiran od strane Nacionalnog fonda za demokraciju (NED), američke organizacija koju financira država, a koja se koristi za pokretanje režimskih promjena. Utvrđeno je i da je najcitiraniji izvor izvještaja Radio Slobodna Azija,djelo CIA-je, novinska agencija koju financira Kongres, a koja promiče protukinesku propagandu.

Američka vlada sama je kreirala ciklus koji je doveo do napetosti između Kine i Sjedinjenih Država. Informacije koje proizvode organizacije sponzorirane od strane vlade, motiviraju medije i tjeraju vladu na akciju. Upotreba vladinog zakonodavnog i retoričkog alata protiv Kine stvara novu političku ispravnost i zabrinjava medije. To potiče ljude kako iz vlade tako i izvan nje da je slijede, potvrđuju je i djeluju u skladu s njom. Ovaj je kotač teško zaustaviti nakon što se počne vrtjeti.

Ovakvo daljnje djelovanje bi moglo nanijeti nepopravljivu štetu kinesko – američkim odnosima s obzirom na već postojeće znakove da američka vlada širi svoju kampanju izvan samog prostora Xinjianga. Međutim, najvažnije je pitanje: možemo li računati da će SAD sama napustiti ovaj ciklus?

Izvor: CRI

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.