Američka tvrtka Tesla je u utorak, odnosno 7. siječnja je u Šangaju proglasila službeni početak proizvodnje Model Y u Kini, istovremeno je predala Model 3 vozila prvim privatnim vlasnicima u Kini, a do ovog trenutka tek je prošlo godinu dana otkada je počela graditi Giga tvornicu (Giga factory). Tijekom ove godine u Giga tvornici ukupno je proizvedeno oko 1000 vozila za prodaju, tako nije čudno divljenje Elona Musku, CEO Tesle:” Šangajska brzina je začudila svijet!” Današnja Kina, privlači strane investicije svojim velikim prednostima.”

„Šangajska brzina” ponajprije je prikazana u snažnom kapacitetu tehnologije i kadrova. Giga tvornica u Šangaju je prva Giga tvornica Tesle u inozemstvu, gdje posjeduje veliki broj robota i automatskih proizvodnih linija, ovdje  je razvijeno mnogo ključnih softvera od kineskih ekipa inženjera sa vrhunskom standardom kako u smislu proizvodne efikasnosti tako i u smislu kvaliteta. Trenutno, kinesko gospodarstvo se transformira prema visokokvalitetnom razvoju, postepeno se povećava svoj položaj u globalnom industrijskom lancu i lancu vrijednosti. Dosljedno je optimizirana i struktura stranih investicija u Kinu, a u pitanju korištenja stranih investicija, udio industrije visoke tehnologije snosi već oko 30% u odnosu cjelokupne korištene strane investicije. Strani investitori, među kojima je Tesla veliki predstavnik, neprekidno prikažu povjerenje u kineskoj prednosti u tehnologiji i kadrovima.

Istovremeno, u „Šangajskoj brzini” je prikazano i čežnje stranih investitora prema kineskom tržištu. Kina je zemlja sa skoro 1,4 milijardi stanovnika, među kojima više od 400 milijuna su stanovnici sa srednjim dohocima. Ogromni potencijal tržišta te potrošnja koja se još uvijek povećava su omogućili dosljedno povećavanje privlačnosti Kine kao „svjetsko tržište”. Uzmemo proizvodnju auta za primjer, Kina nije samo najveće tradicionalno tržište auta, također i najveće tržište auta nove energije. Elon Musk je istaknuo kako će se njihova tvrtka temeljiti na potrebama kineskog tržišta te usavršavati lokalizaciju proizvoda Tesle da bi stvorili uzajamnu korist i win-win rezultat.

Osim Giga tvornice Tesle, također i drugi veliki svjetski projekti su došli u Kinu uključujući Cummins motor u gradu Hefei, njemački BASF u gradu Zhanjiangu kao i INEOS iz Švicarske u gradu Ningbo itd.. Prema podacima o stranoj investiciji objavljenim kinesko Ministarstvo za trgovinu, u prvi 11 mjesec 2019., broj velikih projekata sa stranim investicijom više od 100 milijuna dolara iznosi 722 sa stopom rasta 15,5% što je još jedan dokaz čarobnosti velikog tržišta Kine.

„Šangajska brzina” je također i rezultat dosljednog otvaranja Kine. Giga tvornica Tesle u Šangaju je prvi projekt u potpunosti u vlasništvu stranog investitora nakon što je Kina uzela otvorenu politiku u pitanju stranih dionica u području vozila nove energije. Prema termini olakšice Kine dionica u automobilskoj industriji objavljenoj u 2018., nakon 5-godišnjeg prijelaznog razdoblja, ukinuto će sve ograničenje dionica u toj djelatnosti, a ukinuto je ponajprije ograničenje dionica u djelatnosti vozila s posebnim namjerama vozila nove energije. Da pogledamo i na otvaranje u financijskoj djelatnosti, trenutno je već u velikom razmjeru otvoren pristup u djelatnostima banke, vrijednosnih papira i osiguranja, a do 2020. godine će biti potpuno ukinuto ograničenje dionica. Kina čvrstim koracima unaprjeđuje prema otvaranju u robama i drugim elementima tržišta.

Što još važnije, Kina sada poklanja još više pozornost u mehanizam otvaranja da bi još bolje odgovara međunarodnim standardima. Od Zakona o stranoj investiciji do demonstrativne zone u gradu Shenzhenu, nove zone slobodne trgovine u Šangaju i 6 novih pilot zona slobodne trgovine, sve do „Propisa za optimizaciju poslovnog okoliša” objavljenog od Državnog vijeća, Kina je uzela sve češće mjere u otvaranju mehanizma čime i svijetu prikazala odlučnost i napore za otvaranje na još višoj razini. Joerg Wuttke, predsjednik Privredne komore EU u Kini(European Union Chamber of Commerce in China) je naveo kako Zakon o stranoj investiciji „pokrivao sve zabrinutost koje smo imali”, uključujući transformaciju tehnologije, zaštitu poslovnih tajna itd..

Uz sadašnju pozadinu povećanja trgovinskog protekcionizma i unilateralizma, tržišna prednost i otvorene mjere i drugi svojstveni elementi Kine povećavali su povjerenje stranih investitora za dugoročno poslovanje u Kini. Prema Izvješću o povjerenju poduzeća EU u Kini objavljenom od Privredne komore EU u Kini, više od 60% poduzeća gleda Kinu kao prvi izbor za buduću investiciju. Bez sumnje da je još otvorenija Kina izvrsna mrtva luka i prostor prilika stranoj investiciji.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.