Uskoro će krenuti prijave za dugo očekivanu energetsku obnovu obiteljskih kuća. Nacrt spomenutog programa trenutačno je na javnom savjetovanju pa Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja poziva građane da se uključe u raspravu svojim prijedlozima.

Raspisivanje poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća predviđa se već krajem prvog kvartala 2020. godine, a odnosit će se na postojeće obiteljske kuće, bez obzira na godinu izgradnje, do najviše tri stambene jedinice i bruto površinu manju ili jednaku 600m2. Osnovni uvjet je da budu zakonito izgrađene.

Za financiranje provedbe ovog programa u financijskom planu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurat će se iznos od 142 milijuna kuna.

– Stalno su nam stizali upiti građana o nastavku ove popularne mjere i na zadovoljstvo svih zainteresiranih nastavljamo s njezinim provođenjem ove godine. Ono što je također važno naglasiti jest da ćemo, uz spomenuta sredstva, pronaći način da osiguramo i dodatna jer očekujemo jako velik broj prijava, rekao je Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja.

Program se u razdoblju od 2019. do 2020. godine provodi u dva dijela, tj. za dvije ciljne skupine.
Prvi dio Programa odnosi se na sve vlasnike obiteljskih kuća u RH bez obzira na njihov socijalni status, a drugi dio odnosi se isključivo na ranjive skupine građana u riziku od energetskog siromaštva.
Programom se predviđa poticanje sljedećih aktivnosti:
– povećanje toplinske zaštite svih elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora:
energetska obnova vanjskog zida, stropa, poda, krova (sva potrebna oprema i radovi vezani uz povećanje toplinske zaštite, uključujući npr. hidroizolaciju, zamjenu konstrukcijskih elemenata krova i dr.);
– zamjena stolarije ovojnice grijanog prostora novom;
– cjelovita energetska obnova

Detaljniji tehnički uvjeti i sadržaj dokumentacije potrebne za prijavu na poziv bit će propisani u tekstu javnog poziva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.